Τα ομαδικά αθλήματα ανέκαθεν συσχετίζονταν με τη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων, καθώς και με το σεβασμό προς την εξουσία. Μια νέα μελέτη, όμως, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging, κατέδειξε πως η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα έχει εξαιρετικά σημαντική ευεργετική επίδραση στην εγκεφαλική και νευρολογική υγεία, καθώς και ότι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ή την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Η ομάδα των ερευνητών μελέτησαν τους εγκεφάλους 4.000 παιδιών ηλικίας από 9 έως 11 ετών, στρέφοντας την προσοχή τους στην επίδραση της συμμετοχής τους σε ομαδικά αθλήματα στην ψυχική υγεία. Διαπίστωσαν πως όλα τα παιδιά που είχαν τέτοιου είδους δραστηριότητες είχαν μεγαλύτερο ιππόκαμπο – μια περιοχή του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη, τη μάθηση και τη διαχείριση του άγχους. Η συρρίκνωση του ιππόκαμπου έχει συσχετιστεί εδώ και χρόνια με την κατάθλιψη και άλλες συγγενείς παθήσεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης πως όσα αγόρια συμμετείχαν σε οργανωμένα αθλήματα, όχι μόνο είχαν μεγαλύτερο ιππόκαμπο, αλλά και πολύ λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα σε σχέση με άλλα παιδιά.

Μεταξύ των κοριτσιών, οι αθλήτριες είχαν επίσης μεγαλύτερο ιππόκαμπο, αν και δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική διαφορά στα καταθλιπτικά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, η σημασία των ομαδικών αθλημάτων είναι και πάλι πρόδηλη: οι ερευνητές ανακάλυψαν μια σημαντική σχέση μεταξύ των αθλημάτων, της εγκεφαλικής δραστηριότητας και της ψυχικής υγείας: αθλητές που συμμετείχαν σε οργανωμένα αθλήματα βρίσκονταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι παιδιά που απλά έπαιζαν περιστασιακά ή ασχολούνται με τις τέχνες ή τη μουσική.

Το γεγονός πως οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι ισχυρότερες μεταξύ ατόμων που συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα υποδηλώνει πως οι δραστηριότητες αυτού του είδους μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε νεαρά άτομα, ιδίως σε παιδιά. Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας ανοίγουν νέους ορίζοντες για μελέτη προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παλιότερες Αντίστοιχες Μελέτες σε Ενήλικες

Η συγκεκριμένη επικεντρώθηκε σε παιδιά, αλλά πολλές παλιότερες μελέτες έχουν καταδείξει πως όντως υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της ψυχικής υγείας και των ομαδικών αθλημάτων και στους ενήλικες.

Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Psychiatry κατέληξε στο συμπέρασμα πως άτομα που αθλούνταν είχαν καταθλιπτικά επεισόδια πολύ λιγότερες μέρες από ό,τι άτομα που δεν ασκούνταν σωματικά, ενώ όσοι συμμετείχαν σε ομαδικά αθλήματα είχαν ακόμη λιγότερα επεισόδια. Επιπρόσθετα, μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journalofthe American Osteopathic Associationαπέδειξε πως η άσκηση με άλλα άτομα βελτιώνει σημαντικά τη ζωή και μειώνει τα επίπεδα άγχους, σε αντίθεση με άτομα που ασκούνται κατά μόνας στο γυμναστήριο.

Η σωματική άσκηση εκλύει βιοχημικά στοιχεία που συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεσμών με όσους αθλούνται μαζί μας, ενώ και η αίσθηση της ένταξης σε κάποια ομάδα ή κοινότητα επίσης απελευθερώνει ευεργετικά βιοχημικά στοιχεία. Συνεπώς, η συμμετοχή σε κάποιο ομαδικό άθλημα ισοδυναμεί με διπλή δόση, γεγονός που επηρεάζει πολύ θετικά την ψυχική μας υγεία.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν πως τα ευρήματά τους δεν ήταν αρκετά για να υποστηρίξουν μια σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ της ομαδικής άθλησης, του μεγέθους του ιππόκαμπου και της κατάθλιψης, αλλά σίγουρα επαρκούν για να καταδείξουν μια ισχυρή συσχέτιση.

Συμπέρασμα;

Είτε είστε 12, είτε 52, να θυμάστε πως η ψυχική σας υγεία μπορεί να βελτιωθεί πολύ με τη συμμετοχή σε κάποιο ομαδικό άθλημα. Αν δεν το έχετε ήδη δοκιμάσει, ίσως τώρα θα ήταν η καλύτερη στιγμή! Το σώμα αλλά και το πνεύμα σας θα σας ευγνωμονούν.