Όταν αισθάνεστε καλά με το σώμα σας, η ζωή είναι πολύ πιο διασκεδαστική, κι εσείς είστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση και χαρωπή διάθεση, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις της ημέρας.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε, όμως, είναι πως η σωματική ευεξία είναι αποτέλεσμα καθημερινών συνηθειών, παρά ξεσπασμάτων αυστηρής διατροφής, δίαιτας και γυμναστικής.

Παρακάτω, θα ανακαλύψετε μικρά μυστικά και καθημερινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να βγάλετε προς τα έξω τον πιο υγιεινό σας εαυτό!

  1. Πόσο Σημαντική είναι η Καλή Πέψη για τη Σωματική Ευεξία;
    Με μία λέξη, ανεκτίμητη. Ο λόγος είναι απλός: στο πεπτικό μας σύστημα ζουν τρισεκατομμύρια βακτήρια, τα οποία είναι γνωστά ως «μικροβίωμα». Το 85% αυτών των βακτηρίων είναι ευεργετικά για το σώμα μας και ονομάζονται «προβιοτικά». Στην ίδια περιοχή, ωστόσο, βρίσκονται και οι σημαντικότερες άμυνες του οργανισμού.
    Η δράση των προβιοτικών έχει τρομερή σημασία για την καλή λειτουργία του εντέρου και, συνεπώς, για το ανοσοποιητικό μας σύστημα:

    - Συμβάλλουν στη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων, χαρίζοντάς σας ενέργεια και καλή διάθεση·
    - Βοηθούν στο αδυνάτισμα·
    - Χαρίζουν λάμψη στο δέρμα και τα μαλλιά·
    - Συμβάλλουν στην διανοητική διαύγεια, την καλή μνήμη και την ευκολότερη μάθηση.

    Συμπέρασμα; Φροντίστε τα προβιοτικά σας όπως θα φροντίζατε το… κατοικίδιό σας! Αν είναι αυτά χαρούμενα, θα είστε κι εσείς!Πώς θα το καταφέρετε, όμως, αυτό;

  2. Ξεκινήστε τη Μέρα σας… Χαλαρώνοντας
    Το άγχος δημιουργεί ένα σχεδόν τοξικό περιβάλλον για τα προβιοτικά. Αν καταφέρετε να ξεκινάτε τις περισσότερες έστω μέρες σας δίχως άγχος, θα δίνετε στα προβιοτικά και στο σώμα σας το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα.
    Τι μπορείτε να κάνετε; Ξεχωρίστε 10-15 λεπτά το πρωί για μια δραστηριότητα που πραγματικά σας χαλαρώνει – μπορεί να είναι λίγος στοχασμός, διαλογισμός, προσευχή, γιόγκα, αναπνοές, λίγες γουλιές καφέ στον κήπο ή έστω το να δείτε στο YouTube τα γαλήνια νερά μιας παραλίας να σβήνουν σε μια ειδυλλιακή ακτή. Ανακαλύψτε τι είναι αυτό που σας χαλαρώνει και φροντίστε να ξεκινάτε πάντοτε τη μέρα σας με αυτό.
     
  3. Ταΐστε τα Μικρόβιά σας… Όλη Μέρα!
    Μόλις φτάσετε στην κουζίνα, ξυπνήστε απλά το πεπτικό σας σύστημα, με ένα καταπραϋντικό ποτήρι χλιαρού νερού· μπορείτε μάλιστα να προσθέσετε λίγο αλάτι, λεμόνι, κουρκουμά ή κανέλα.
    Όταν νιώσετε έτοιμοι για στερεή τροφή, δοκιμάστε ένα smoothie με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς γεμίζει το σώμα σας με ένα θησαυρό θρεπτικών συστατικών που είναι εύπεπτα και άμεσα απορροφήσιμα. Για ένα πυκνότερο σώμα και ακόμη μεγαλύτερη θρέψη, μπορείτε να προσθέσετε κάποιο είδος γάλακτος, σκόνη πρωτεϊνών κτλ. Θα σας κρατήσει έτσι και πιο χορτάτους ως το μεσημεριανό γεύμα.

    Να θυμάστε, επίσης, πως το τι θα επιλέξετε να φάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθορίζει και το ποια βακτήρια θα κυριαρχήσουν στο έντερό σας. Για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη των προβιοτικών, προτιμήστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τροφές που έχουν υποστεί κάποιο είδος ζύμωσης ή ωρίμανσης, καθώς και μη επεξεργασμένα προϊόντα, πλούσια σε φυτικές ίνες.

  4. Κινηθείτε Περισσότερο… & Έξω από το Σπίτι ή το Γραφείο
    Βρείτε τρόπους μέσα στη μέρα να κινηθείτε περισσότερο, ακόμη κι αν η εργασία σας είναι καθιστική. Μήπως μπορείτε να περπατήσετε για κάποια δουλειά ή μικροεργασία αντί να πάρετε αυτοκίνητο; Μήπως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ποδήλατό σας; Μήπως να ανεβαίναμε λίγα σκαλοπάτια αντί να χρησιμοποιούμε μονίμως το ασανσέρ;
    Αν γενικά δυσκολεύεστε να βάλετε την άσκηση στο πρόγραμμά σας, ίσως θα μπορούσατε να τη συνδυάσετε με κάποια άλλη δραστηριότητα που σας αρέσει, όπως ο χορός, η εξοχή, ή τα ψώνια!
    Δεν είναι κακό να κάνετε την άσκησή σας σε κάποιον κλειστό χώρο ή όργανο γυμναστικής, αλλά γενικά, προσπαθήστε να περνάτε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο έξω. Η επαφή με τη φύση πάντοτε δρα ευεργετικά στη διάθεσή μας, ενώ η ισορροπημένη έκθεση στον ήλιο είναι ο καλύτερος τρόπος να προμηθεύσετε το σώμα σας με βιταμίνη D.

  5.  Φροντίστε ο Νυχτερινός σας Ύπνος να είναι Βαθύς & Ξεκούραστος
    χορταστικός ύπνος αποτελεί την πεμπτουσία της ανθρώπινης υγείας, δίνοντάς στους ιστούς του σώματός σας τον χρόνο και τη δυνατότητα να ανακάμψουν και να προετοιμαστούν για τις απαιτήσεις της επόμενης μέρας. Η χρόνια έλλειψη επαρκούς ύπνου έχει διαπιστωθεί πως είτε συμβάλλει είτε ευθύνεται για πλήθος παθήσεων, ιδιαίτερα ψυχοσυναισθηματικής φύσης.

    - Για να εξασφαλίσετε υγιή ύπνο…
    - Να πέφτετε για ύπνο τουλάχιστον 8 ώρες προτού χρειαστεί να ξυπνήσετε.
    - Απενεργοποιήστε όποιες οθόνες βρίσκονται γύρω σας, ακόμη και κινητών, καθώς εκπέμπουν μια ακτινοβολία που κρατά τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση.

Καθορίστε μια ρουτίνα ύπνου, συγκεκριμένες ενέργειες που προετοιμάζουν το σώμα για κατάκλιση – ένα μπάνιο, λίγο διάβασμα, οτιδήποτε σας χαλαρώνει.

Φροντίστε ο αέρας που αναπνέετε εντός του δωματίου να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρός. Έρευνες έχουν δείξει πως ο φιλτραρισμένος αέρας ευνοεί τον καλό ύπνο και τη βαθύτερη διανοητική ξεκούραση. Εξάλλου, στις μέρες μας, υπάρχουν εξαιρετικές λύσεις φιλτραρίσματος αέρα σε πολύ προσιτές τιμές, με μοναδικά οφέλη για την υγεία όλης της οικογένειας.

Ναι, οι καλές καθημερινές συνήθειες είναι που χαρίζουν υγεία και πραγματική ευεξία. Λίγη πειθαρχία, λοιπόν, και όλοι μας μπορούμε να βγάλουμε προς τα έξω τον υγιέστερό μας εαυτό!