Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι από μας δυσκολευόμαστε πολύ να κρατήσουμε τη δίαιτά μας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, ειδικά τον Αύγουστο, που όλοι θέλουν απλά να χαλαρώσουν και να ξενοιάσουν, έστω για λίγες μέρες.

Άλλωστε και το όλο καλοκαιρινό σκηνικό, με τα σουβλάκια, τα παγωτά, τα γλυκά παντός είδους, τις μπύρες και τα δροσερά κρασιά, είναι σωστό ναρκοπέδιο που ανατινάζει κάθε απέλπιδα προσπάθεια ίσως κάνουμε για να διατηρήσουμε τους όρους και τα «όχι» της δίαιτάς μας.

 Αυτό, όμως, δεν είναι λόγος να συνεχίσουμε το «τσιμπούσι» κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Αν ψάχνετε να βρείτε τρόπους να επανέλθετε στα όρια της δίαιτάς σας, ρίξτε μια ματιά στα ακόλουθα tips:

  1. Κάντε ένα νέο ξεκίνημα:
    Μια καινούργια μέρα είναι και μια καινούργια αρχή. Ξεκινήστε, λοιπόν, τη μέρα σας σβήνοντας όλες τις παλιές... «αμαρτίες» από το μυαλό σας. Στη συνέχεια, ετοιμάστε ένα ισορροπημένο και χορταστικό πρωινό, όπως ομελέτα, άπαχο γιαούρτι, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Συνεχίστε τη μέρα σας, με υγιεινά σνακ και μικρά γεύματα. Για τους περισσότερους, 3 γεύματα και 2 σνακς είναι αρκετά. Μόλις μπείτε σε ένα πρόγραμμα, οι υπόλοιπες μέρες θα κυλήσουν πιο εύκολα.

  2. Παρακολουθήστε την πρόοδό σας:
    Το να παρακολουθείτε τι τρώτε και πώς γυμνάζεστε είναι ένας φανταστικός τρόπος να βοηθάτε τον εαυτό σας να παραμένει σε εγρήγορση, και να δείχνει περισσότερη υπευθυνότητα.

  3. Κάντε σχέδια εκ των προτέρων:
    Είναι πολύ υποβοηθητικό να σχεδιάζετε το διαιτολόγιό σας μερικές μέρες πιο πριν ή μια εβδομάδα, ώστε να είστε σε θέση να πάτε μία φορά στην αγορά και να αγοράσετε ό,τι χρειάζεται για τα υγιεινά γεύματα της κάθε μέρας. Σκεφτείτε τι είδους σνακ και γεύματα θα υπαγορεύσει το πρόγραμμα της δίαιτάς σας και κάντε μια λίστα με όλα τα υλικά. Ορισμένα σνακ θα μπορούσαν να είναι το γιαούρτι, η φρέσκια μοτσαρέλα, οι μπάρες δημητριακών, τα κρακεράκια ολικής άλεσης, τα κριτσίνια, το χούμους, το γιαούρτι, και τα φρούτα εποχής.

  4. Μαγειρέψτε από πριν και καταψύξτε τα:
    Μέρος του σχεδιασμού σας είναι να προετοιμαστείτε για μέρες στις οποίες η κούραση και ο φόρτος εργασίας δεν θα σας επιτρέψουν να μαγειρέψετε, έστω κι αν πρόκειται για ένα γρήγορο γεύμα. Από το να καταφύγετε στην εύκολη λύση του fast food, δοκιμάστε το ακόλουθο: αφιερώστε μια μέρα του μήνα για να μαγειρέψετε μια αρκετά μεγάλη ποσότητα από ένα υγιεινό, νόστιμο γεύμα, χωρίστε το σε μερίδες και καταψύξτε το. Με τον τρόπο αυτό, ανά πάσα στιγμή θα έχετε έτοιμο, υγιεινό σπιτικό φαγητό οποτεδήποτε αισθάνεστε πως η κούραση δεν σας επιτρέπει ούτε καν να πλησιάσετε στην κουζίνα σας.

  5. Να ετοιμάζετε υγιεινές σαλάτες.
    Οι σαλάτες είναι εξαιρετικά χορταστικές επιλογές, γεμάτες με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Μπορείτε να φάτε μεγάλη ποσότητα, δίχως να ανησυχείτε για θερμίδες και λιπαρά. Τα λαχανικά έχουν συνήθως μόλις 25 θερμίδες ανά μερίδα. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, ενυδατώνοντας το σώμα σας και παρέχοντάς του άφθονες βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία. Ξεκινήστε με ένα λαχανικό με σκούρα πράσινα φύλλα, όπως το μαρούλι ή το κατσαρό λάχανο. Προσθέστε λαχανικά εποχής σε άφθονη ποσότητα: αγγούρια, ραδίκια, πιπεριές, μανιτάρια και τομάτες είναι ορισμένες πολύ καλές επιλογές. Προσθέστε και λίγη πρωτεΐνη, όπως λίγο βραστό αυγό, φέτες από στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας, λίγο τριμμένο τυρί και αβοκάντο. Ρίξτε λίγο λαδόξιδο και φρέσκο χυμό λεμονιού, και είστε έτοιμοι!

  6. Μην τρελαίνεστε με τις λεγόμενες «υπερτροφές».
    Όλες οι φυσικές τροφές είναι «υπερτροφές». Περιέχουν βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ίνες και φυτοχημικά που είναι ό,τι πρέπει για την ενίσχυση και την καλή λειτουργία του οργανισμού σας. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως είδος τροφής που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος ως δια μαγείας, ή να σας παράσχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεστε στη «συσκευασία του ενός». Οι πολυδιαφημιζόμενες υπερτροφές, όπως κάποια είδη χυμών και ξηρών καρπών, στην πραγματικότητα μπορούν να προσθέσουν πολλές αχρείαστες θερμίδες στο διαιτολόγιό σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να περιλαμβάνετε στο διαιτολόγιό σας κάθε είδους θρεπτικές τροφές, περιλαμβανομένων φρούτων, λαχανικών, σιτηρών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών, γαλακτοκομικών και ζωικών πρωτεϊνών. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσετε πως το σώμα σας θα έχει ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να είναι υγιές και γεμάτο ενέργεια καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.