Τα Χριστούγεννα όλοι επικοινωνούμε με τα πιο βαθιά και αληθινά συναισθήματά μας, καθώς μας δίνεται η ευκαιρία να αναζητήσουμε μέσα μας όλα εκείνα τα όνειρα που δεν κυνηγήσαμε ή που αφήσαμε μισά.

Κλέβοντας κάτι από την αθωότητα των παιδικών ματιών, αντικρίζουμε αυτή τη γιορτή με ανιδιοτέλεια και αυθορμητισμό και ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα αυτών των γιορτινών ημερών να ζήσουμε με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, ιεραρχώντας προτεραιότητες και αξιολογώντας τις αλήθειες που διέπουν τη δική μας ζωή.

iStock 1286983955

Κι αν μερικές φορές αυτό το συναισθηματικό ζύγισμα μας φαίνεται λειψό και αυτό κάπως μας στενοχωρεί, υπάρχει πάντα ένα εξαιρετικό αντιστάθμισμα που φροντίζει να πληρώσει τις συναισθηματικές μας αποθήκες με τα αληθινά που αξίζουν στη ζωή όπως την ανιδιοτελή αγάπη και την άδολη προσφορά στον πλησίον. Αυτό είναι, άλλωστε, και το πραγματικό μήνυμα της χριστουγεννιάτικης γιορτής.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως οι άνθρωποι γίνονται ουσιαστικά ευτυχέστεροι όχι όταν κερδίζουν χρήματα ή όταν καταναλώνουν, αλλά όταν γυρίζουν λίγη από την υλική τους ευτυχία σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Αυτή η υλική ευημερία μοιάζει να πολλαπλασιάζεται σε μια ευτυχία που αντανακλά την πεποίθησή μας πως κάνουμε έστω και μια μικρή αλλαγή στον κόσμο μας.

Παρόλο που τα χρήματα πάντα θα πρωταγωνιστούν, γιατί εξασφαλίζουν τη διαβίωση αλλά και την άνετη ζωή, όπως φαίνεται, δεν είναι αρκετά μόνα τους να γεμίσουν την καρδιά μας. Αντίθετα αυτά τα συναισθήματα πληρότητας πηγάζουν από τη φιλανθρωπία, το ενδιαφέρον για τον ανθρώπινο πόνο και την έμπρακτη συμπαράσταση σε αυτόν. Με την ειλικρινή δωρεά χρημάτων ή άλλων υλικών αγαθών εκφράζεται πηγαία το αληθινό μήνυμα της ανθρώπινης γέννησης. Κατά αναλογία γινόμαστε κι εμείς εκείνοι οι ταπεινοί βοσκοί ή οι σοφοί μάγοι που προσφέρουν απλόχερα και με αγνή καρδιά τα δώρα τους σε ένα φτωχό Παιδί που μόλις γεννήθηκε σε έναν στάβλο.

iStock 1061234054

Η γενναιοδωρία, λοιπόν, δεν είναι ένας τρόπος για να κατευνάσουμε τις τύψεις συνειδήσεώς μας σχετικά με την αδυναμία μας να βοηθήσουμε όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Θα μπορούσαμε βέβαια να λειτουργούμε έτσι κάθε μέρα, όμως, αυτές οι λαμπερές ημέρες ζωηρεύουν μέσα μας τα συναισθήματα που οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας αποκοιμίζουν τον υπόλοιπο χρόνο. Έστω και για λίγες ημέρες οι πράξεις ανιδιοτέλειας κάνουν τη διαφορά. Εφέτος ειδικότερα που υπάρχουν ανάμεσά μας πάρα πολλοί άνθρωποι που ανυπομονούν να δεχτούν ένα χέρι για να τους σηκώσει είτε με τη μορφή δωρεάς υλικών αγαθών είτε ακόμα και με ένα χαμόγελο ή μια παρήγορη κουβέντα.

iStock 1284446076

Μερικές ωραίες ιδέες που μπορείτε εύκολα να υιοθετήσετε αυτά τα Χριστούγεννα, δεδομένων και των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν βέβαια, είναι οι εξής:

  • Χρηματοδοτήστε με οποιοδήποτε ποσό οποιονδήποτε κοινωφελή σκοπό σας εμπνέει.
  • Υποστηρίξτε διαδικτυακούς εράνους.
  • Χαρίστε χαμόγελο σε ένα παιδί με ένα παιχνίδι, ώστε ο Άγιος Βασίλης με τη βοήθειά σας να μην ξεχάσει κανένα σπίτι.
  • Φροντίστε τους αστέγους ή τους ηλικιωμένους που σας χρειάζονται βοηθώντας σε ενδεχόμενα δείπνα αγάπης ή με μια επίσκεψη σε έναν οίκο ευγηρίας.
  • Φροντίστε, ανώνυμα ή επώνυμα, για τον μικρό ή μεγάλο ανεφοδιασμό μιας οικογένειας που δεν έχει τα απαραίτητα για να περάσει αυτές τις γιορτινές ημέρες.
  • Ανακαλύψτε διαδικτυακές ομάδες που μπορούν να διαδώσουν το μήνυμά σας, έτσι ώστε αυτό να πολλαπλασιαστεί.

Αναρωτιέστε τι μένει σε εμάς αφού προσφέρουμε χωρίς φειδώ τα δώρα μας; Ένα εγκάρδιο απόθεμα πληρότητας που επιστρέφει την αγάπη μας στον υπερθετικό βαθμό. Δίνοντας σε όσους έχουν ανάγκη, άλλωστε, είναι σαν να δίνουμε στον ίδιο μας τον εαυτό που μπορεί να βρεθεί σε αντίστοιχη θέση.

Φέτος είναι η ιδανικότερη ευκαιρία να... δωρίσουμε καλοσύνη, κατανόηση, συμπαράσταση κι υποστήριξη στους συνανθρώπους μας, μετουσιώνοντας το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και φέρνοντας μας λίγο ακόμα πιο κοντά στον αληθινό προορισμό μας πού είναι η αγάπη.

iStock 1065444624

Πέρα από τα ιλουστρασιόν περιτυλίγματα και τις φανταχτερές διακοσμήσεις, αυτό που μένει είναι η καθαρή φάτνη που χτίζουμε στην καρδιά μας για να υποδεχτούμε τον Χριστό, στο πρόσωπο του οποίου καθρεφτίζεται κάθε συνάνθρωπός μας που δοκιμάζεται.

Η BetterLiving4All διαπνέεται από αυτή τη φιλοσοφία και στο όραμά της περιλαμβάνει προϊόντα και λύσεις που στοχεύουν στη διευκόλυνση της καθημερινότητας, ώστε να υπάρχει ακόμα περισσότερος χρόνος για να αφοσιωθούμε στην ανακάλυψη των συναισθημάτων μας και στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.

Η έμπειρη ομάδα μας είναι πάντα στη διάθεσή σας, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες αλλά και στις υψηλότερες προσδοκίες για μια ανώτερη σε όλα τα επίπεδα ζωή.

Καλές γιορτές, γεμάτες ενσυναίσθηση και αγάπη!

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ