Με το νέο έτος ήρθαν και οι νέοι στόχοι, με την ελπίδα να μας βρουν στο τέλος του 2020 καλύτερους, ανανεωμένους  και πιο ευτυχισμένους.

Και ενώ είναι πολύ ωραίο να βάζεις στόχους, συχνά οι στόχοι αυτοί είναι κομματάκι δύσκολοι, και καταλήγουν σε απογοήτευση· το αδυνάτισμα είναι το καλύτερο παράδειγμα.

Η Better Living είναι εδώ για να σας ενθαρρύνει και να σας θυμίσει τη φιλοσοφία της: η υγεία δεν έχει καμία σχέση με τα αυστηρά πρότυπα ομορφιάς που προβάλλουν τα περιοδικά μόδας. Μια ισορροπημένη ζωή δεν πρέπει να σας βρίσκει κολλημένους πάνω σε μια ζυγαριά, αγωνιώντας για τα κιλά που δεν λένε να κατέβουν. 

«Μα, δεν πρέπει να ελέγχουμε το βάρος μας για να είμαστε υγιείς;», ίσως πείτε.  

Ναι, μια ζωή που σφύζει από υγεία περιλαμβάνει σωστή διατροφή και άσκηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η απώλεια κιλών. Δεν είναι οι αριθμοί το ζήτημα εδώ. Είναι η δημιουργία και η τήρηση μιας υγιεινής ρουτίνας η οποία θα βελτιώσει την υγεία μας και, σταδιακά, και την εμφάνισή μας.

Η εξωτερική βελτίωση, λοιπόν, έρχεται δεύτερη. Το «μέσα» τελικά είναι που μετράει πιο πολύ.

Με αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, έχουμε ετοιμάσει 9 ρεαλιστικούς στόχους για την υγεία σας, για μια καλύτερη ζωή - χωρίς το άγχος της ζυγαριάς!

νερό


1. Νερό, νερό, νερό!

Εννοείται ότι θα βρισκόταν στην κορυφή της λίστας. Το νερό είναι ζωή, και στην χαοτική και πολυάσχολη ζωή μας δεν βρίσκουμε χρόνο ή ξεχνάμε να πιούμε νερό. Η αφυδάτωση όμως στοιχίζει πολλά στην υγεία μας. Θυμίζουμε ότι το νερό:

  • απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα μας και
  • βοηθάει όλα τα όργανα να λειτουργούν καλύτερα.

Αν νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι ή υποφέρετε από πονοκεφάλους, δοκιμάστε να αυξήσετε την ποσότητα νερού που πίνετε καθημερινά.

φρούτα λαχανικά


2. Γεμίστε το πιάτο με φρούτα και λαχανικά

Αφήστε κατά μέρος τη ζυγαριά και επικεντρωθείτε στο πιάτο σας. Θέστε στόχο να καταναλώνετε 3 ή περισσότερες μερίδες από μη αμυλώδη λαχανικά (μπρόκολο, φρέσκα φασολάκια, σπαράγγια κ.ά.) Αυτά έχουν λιγότερες θερμίδες από τα αμυλώδη (πατάτες, γλυκοπατάτες, καλαμπόκι, κ.ά.), έχουν περισσότερες ίνες και προκαλούν κορεσμό.

Όσον αφορά τα φρούτα, όσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (μήλα, αχλάδια κ.ά.) συνιστούν εξαιρετικά υγιεινά σνακ ή και επιδόρπια. Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε ίνες, η πέψη γίνεται πιο αργά, και έτσι ελέγχετε περισσότερο την όρεξή σας. Ταυτόχρονα, βελτιώνονται τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, η πέψη και η υγεία του εντέρου.


3. Γυμναστείτε χωρίς να πάτε γυμναστήριο

Η άσκηση είναι πολύ ωφέλιμη για όλο το σώμα, και πρέπει να σταματήσουμε να τη συνδέουμε αποκλειστικά με την απώλεια κιλών.

Αν δεν έχετε χρόνο για γυμναστήριο, υιοθετήστε μικρές και έξυπνες συνήθειες στην καθημερινότητά σας για να γυμνάζεστε δίχως να το πολυκαταλαβαίνετε, όπως για παράδειγμα να επιλέγετε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ ή να περπατάτε μεγαλύτερες αποστάσεις από και προς το αυτοκίνητό σας.


4. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Ομολογουμένως, οι ρυθμοί της ζωής μας είναι πολύ γρήγοροι, και βλέπουμε τον χρόνο να κυλάει σαν νερό. Μήπως φέτος είναι μια καλή στιγμή για να αποφασίσετε να ξεχωρίζετε χρόνο για να απολαμβάνετε τη ζωή και να φροντίζετε τον εαυτό σας;

Οι επιστήμονες διατείνονται ότι όταν εντάσσετε στην καθημερινότητά σας μια δραστηριότητα που πραγματικά απολαμβάνετε, η διάθεσή σας μακροπρόθεσμα βελτιώνεται εντυπωσιακά, ακόμα και αν αυτή η δραστηριότητα διαρκεί λίγα μόνο λεπτά.   


5. Επενδύστε σε ύπνο καλύτερης ποιότητας

Αν θέλετε να είστε πιο ήρεμοι, να παίρνετε καλύτερες αποφάσεις με διαύγεια νου, αν θέλετε να οξύνετε τη σκέψη σας, ο ύπνος είναι η απάντηση.

Μην  ακούτε τους εργασιομανείς φίλους σας που λένε ότι ο ύπνος είναι χάσιμο χρόνου. Αν ο χρόνος είναι χρήμα, ο ύπνος είναι η τράπεζα που μετατρέπει το νόμισμα-χρόνο σε μονάδες υγείας. Αν κοιμάστε επαρκώς καθημερινά, θα δείτε άμεσα βελτίωση και στη διάθεσή σας αλλά και στις δυνάμεις σας.

Αποφύγετε λοιπόν τον μεσημεριανό καφέ, ειδικά αν έχετε πιει άλλους δύο μέχρι να φτάσει μεσημέρι.

ουσιαστικές φιλίες


6. Κάντε ουσιαστικές φιλίες

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και έχει ανάγκη να αναπτύσσει υγιείς και ουσιαστικές κοινωνικές σχέσεις. Μήπως, όμως, έχετε περισσότερους γνωστούς παρά φίλους;

Αν είστε εσωστρεφής, μήπως είναι καιρός να επενδύσετε σε μια νέα φιλία;

Αν είστε εξωστρεφής, μήπως θα μπορούσατε να βρίσκεστε πιο συχνά με 10 από τους 200 φίλους που έχετε;


7. Μάθετε να διαχειρίζεστε καλύτερα στρεσογόνες καταστάσεις

Κανείς δεν γεννήθηκε με έμφυτη γνώση διαχείρισης του στρες.  Όσοι όμως τη μαθαίνουν, ζουν μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή.

Θέστε όρια στην ανησυχία με βάση το τι πραγματικά μπορείτε να κάνετε και τι όχι, και προσθέστε δραστηριότητες που σας βοηθούν  να χαλαρώσετε.


8. Περιορίστε το αλκοόλ

Την περίοδο των γιορτών όλοι ξεφεύγουν λιγάκι με το αλκοόλ. Ένας καλός στόχος λοιπόν είναι να το περιορίσετε. Ακόμα και αν δεν του έχετε ιδιαίτερη «αδυναμία», λιγότερο αλκοόλ σημαίνει περισσότερη υγεία και διαυγέστερος νους.

 στάση του σώματός


9. Βελτιώστε τη στάση του σώματός σας

Ίσως ακούγεται παράξενο, αλλά η καλή στάση του σώματος είναι το Α και το Ω για ένα υγιές σώμα. Η κακή στάση του σώματος «σκληραίνει» τους μυς στο σώμα και δημιουργεί ένταση σε συγκεκριμένες περιοχές, προκαλώντας μακροπρόθεσμα φοβερούς πόνους στην πλάτη.

Τι μπορείτε να κάνετε; Απλές, ολιγόλεπτες ασκήσεις που μπορείτε να βρείτε στο Youtube και συμβάλλουν σε καλή στάση του σώματος.


Πώς σας φάνηκε η λίστα μας; Υιοθετήστε ορισμένους έστω από αυτούς και σύντομα θα διαπιστώσετε πόσο εύκολα θα βγάλουν προς τα έξω τον καλύτερό σας εαυτό.