Πρώτιστος στόχος της ψυχολογίας ως επιστημονικού κλάδου είναι να σας παράσχει μεθόδους και τρόπους αντιμετώπισης των δυσχερειών και των γυρισμάτων της ζωής, ανεξάρτητα από το αν αυτά είναι θετικά ή αρνητικά.

Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να αλιεύσουμε από ορισμένους κορυφαίους ψυχολόγους μερικά από τα μυστικά πίσω από την καλή ψυχολογία, αρκεί να εφαρμόζονται φυσικά με συνέπεια, ανεξάρτητα από τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

  1. Να Κρατάτε Ημερολόγιο με τις Σκέψεις σας
    Το γράψιμο μοιάζει πολύ με τον εξαερισμό μιας χύτρας. Βοηθά να εκτονωθεί η ένταση και να διαχειριστούμε τα προβλήματά μας με μεγαλύτερη ηρεμία και νηφαλιότητα.
    Δεν υπάρχει λόγος να καταγράφετε τα πάντα, ούτε να είστε υπερβολικά αναλυτικοί. Αφιερώστε μόνο 5 λεπτά κάθε μέρα για να γράψετε μερικές από τις σκέψεις, τα αισθήματα και τις ιδέες σας. Αυτό θα σας βοηθήσει πολύ να παρακολουθείτε και την πορεία της διάθεσής σας πιο εύκολα.

  2.  Δείτε τη Θετική Πλευρά σε Αγχωτικές Καταστάσεις
    Όσο καλά κι αν διαχειρίζεστε την καθημερινότητά σας, το άγχος και η ένταση θα χτυπήσουν και θα συνεχίσουν να χτυπούν την πόρτα σας. Το μυστικό σε αυτή την περίπτωση είναι να διακρίνετε τη θετική πλευρά στην όλη κατάσταση. Μήπως δεν είναι αλήθεια πως μια αγχωτική κατάσταση συχνά αποκαλύπτει πόση δύναμη, αντοχή ή ικανότητες είχαμε και δεν τον γνωρίζαμε;

  3.  Να Κάνετε Τακτικά Χαλαρούς Περιπάτους
    Η ήπια σωματική άσκηση είναι ουσιώδης για την ψυχική υγεία. Δεν χρειάζεται κάτι πολύ έντονο ή κουραστικό. Μερικοί χαλαρωτικοί περίπατοι, σε τακτική όμως βάση, θα σας βοηθούν να ηρεμήσετε, να αποβάλλετε την ένταση και να έρθετε σε επαφή με τη φύση.

  4.  Φτιάξτε έναν Κατάλογο με τους Δικούς σας Ανθρώπους
    Εννοούμε φυσικά ανθρώπους τους οποίους εμπιστεύεστε και στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε για υποστήριξη αν χρειαστεί.

  5.  Ετοιμάστε ένα «Κουτί Αυτοβοήθειας»
    Όλοι έχουμε πράγματα και μηχανισμούς που μας βοηθούν όταν δεν αισθανόμαστε καλά – ίσως ένα μπάνιο, λίγη μουσική, ένα αγαπημένο μας χόμπι. Σημειώστε τα κάπου και έχετε λίστα διαθέσιμη σε περίπτωση που τη χρειαστείτε.

  6.  Κουβεντιάστε με την Εσωτερική σας Φωνή
    Όλοι έχουμε μια εσωτερική φωνή που προσπαθεί συχνά–πυκνά να επικοινωνήσει μαζί μας. Φυσικά, αυτή η φωνή λέει καμιά φορά σαχλαμάρες, ή ίσως είναι υπερβολικά επικριτική μαζί μας, προσπαθώντας για παράδειγμα να μας πείσει πως είμαστε αποτυχημένοι. Για τον λόγο αυτό, κάποιος πρέπει να τη βάλει στη θέση της. Κι εφόσον εσείς είστε ο μόνος που την ακούει, ποιος άλλος θα μπορούσε να το κάνει; Προσέξτε, όμως! Δεν χρειάζεται να την ακούτε μόνο, αλλά και να συζητάτε μαζί της – καμιά φορά και να την κάνετε να σιωπά.

  7.  «Ε, και λοιπόν; 
    Αυτή είναι η φράση που πρέπει να λέτε κάθε φορά που σας τρομάζει ένα ενδεχόμενο. Αν φοβάστε μια αρνητική εξέλιξη, καταστρώστε ένα σχέδιο Β΄ σε περίπτωση που όντως αυτή η εξέλιξη πραγματοποιηθεί. Με τον τρόπο αυτό θα μειώσετε το άγχος και τις φοβίες σας.

  8.  Καθιερώστε Καλές Συνήθειες Ύπνου
    Ο καλός ύπνος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία ολόκληρου του οργανισμού, πολύ περισσότερο δε της ψυχικής υγείας. Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά κάθε μέρα και καθιερώστε ένα «τελετουργικό» ύπνου – συνήθειες δηλαδή που βλέπετε πως σας χαλαρώνουν και προετοιμάζουν το σώμα και τη διάνοιά σας για ξεκούραση. Εξάλλου, κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί ξενυχτώντας, έτσι δεν είναι;