Με τόσα «μυστικά της νεότητας» στη διεθνή αγορά, πολλοί ίσως ξεχνούν να κοιτάξουν σε ορισμένες από τις διαχρονικές και δοκιμασμένες συνταγές τη φύσης. Μια από τις πλέον γνωστές, η βιταμίνη C, διαθέτει εξαιρετικές αντιγηραντικές ιδιότητες και μπορεί να κάνει θαύματα τόσο για την υγεία του σώματός σας, όσο και για την εμφάνισή του.

Αν είστε κι εσείς ανάμεσα σε εκείνους που υποτιμούν την αξία της, καλό θα ήταν να θυμάστε πως η έλλειψη βιταμίνης C στον οργανισμό σας μπορεί να προκαλέσει ολοένα και αυξανόμενες ενδείξεις γήρανσης, καθώς κι ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να παρασκευάσει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C από μόνος του.

Αλήθεια, μήπως βλέπετε το σώμα σας να μελανιάζει εύκολα; Μήπως οι τελευταίες εξετάσεις σας αίματος εμφάνισαν χαμηλά επίπεδα σιδήρου; Μήπως τα ούλα σας ματώνουν εύκολα; Πιθανότατα σας λείπει βιταμίνη C – και σας λείπει, επειδή δεν φροντίζετε να την παίρνετε.

Ίσως αυτό που σας χρειάζεται είναι λίγο περισσότερο… κίνητρο. Ας δούμε, λοιπόν, λίγο πιο προσεκτικά τα πλεονεκτήματα της βιταμίνης C για το σώμα σας.

  1. Αναζωογονεί το Δέρμα σας.
    Η βιταμίνη C είναι πανίσχυρο αντιοξειδωτικό, με την ικανότητα να αποτοξινώνει το σώμα σας – ιδιαίτερα τον δερματικό ιστό - και, συνεπώς, να το κάνει να δείχνει νεανικό και λαμπερό. Το θρεπτικό αυτό στοιχείο βοηθά επίσης το σώμα σας να παράγει κολλαγόνο, ένα αμινοξύ που σχηματίζει συνεκτικές ίνες που είναι απολύτως απαραίτητες για ένα υγιές, λαμπερό δέρμα.

  2.  Ενισχύει το Ανοσοποιητικό σας Σύστημα.
    Η έλλειψη βιταμίνης C πλήττει σοβαρά το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθώς αποτελεί το βασικό θρεπτικό στοιχείο που βοηθά τα αντισώματα του οργανισμού σας στον αγώνα τους κατά των εκάστοτε ιών και βακτηρίων, ενώ παράλληλα βοηθά το σώμα σας να αναρρώσει ταχύτερα.

  3. Εξοντώνει τα Καρκινικά Κύτταρα.
    Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C έχουν αποδεδειγμένα συσχετιστεί με την εξόντωση καρκινικών κυττάρων και τη συρρίκνωση όγκων, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

  4.  Μειώνει το Αίσθημα Διανοητικής Κόπωσης.
    Άλλο ένα όφελος από την πρόσληψη άφθονης βιταμίνης C είναι η αυξημένη ύπαρξη και δράση αμινοξέων που βελτιώνουν τη διανοητική διαύγεια.

 
Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές βιταμίνης C;

Είναι πολύ εύκολο να λαμβάνετε την καθημερινή συστηνόμενη ποσότητα βιταμίνης C από την καθημερινή σας διατροφή, κυρίως μέσω εσπεριδοειδών και άλλων φρούτων και λαχανικών: πορτοκάλια, λάιμ, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, φράουλες, ακτινίδια, μηλοπέπονα, ανανάς, σμέουρα, παπάγια κ.ά. Να θυμάστε επίσης η φλούδα των εσπεριδοειδών περιέχει ως και 10 φορές περισσότερες βιταμίνες από ό,τι η σάρκα τους!

Μπορείτε, επίσης, να πάρετε βιταμίνη C από τις κόκκινες και τις πορτοκαλί πιπεριές, τα καρότα και από κάποιες ποικιλίες κολοκύθας.

Ένα smoothie με μερικά μόνο από τα αυτά τα υλικά είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Παρότι η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνη C δεν είναι κακή ιδέα, καλό θα ήταν η διατροφή σας να είναι ούτως ή άλλως πλούσια σε αυτή.

Ναι, η βιταμίνη C είναι γνήσια πηγή νεότητας, στοιχίζει ελάχιστα και βρίσκεται παντού γύρω μας. Μήπως τελικά αγαθά όπως η ομορφιά και η υγεία, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, δεν είναι και τόσο… δυσπρόσιτα και ουτοπικά;