Έχετε σκεφτεί ποτέ πως το μυστικό για να μπορέσετε να είστε πιο ευτυχισμένοι είναι να μάθετε να δείχνετε λίγο περισσότερη συμπόνια, όχι προς τους άλλους (ή όχι μόνο προς τους άλλους), αλλά και προς τον ίδιο σας τον εαυτό σας.

Ναι, καλά διαβάσατε: προς τον εαυτό σας. Αντί να του ασκείτε δριμεία κριτική για το παραμικρό λάθος, μάθετε να τον διορθώνετε πιο στοργικά, να του φέρεστε με καλοσύνη και να βελτιώνετε τον αυτοσεβασμό σας. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιώσετε σημαντικά τη ζωή σας.

Ορισμένοι πιστεύουν πως η δριμεία αυτοκριτική θα τους υποκινήσει να εργαστούν σκληρότερα και να επιτύχουν περισσότερα. Με άλλα λόγια, διατηρούν θετικές απόψεις για αρνητικές σκέψεις, όπως «όταν είμαι στρεσαρισμένος, λειτουργώ καλύτερα!» Ωστόσο, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε ευθύς εξαρχής πως αυτός ο τρόπος σκέψης στην πραγματικότητα δεν βοηθά. Αντί να θεωρούμε πως το να καταδικάζουμε συνεχώς τον εαυτό μας μάς κάνει καλό, ας ακολουθήσουμε μια διαφορετική προσέγγιση.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να διαχειρίζεστε τέτοιου είδους συναισθήματα και σκέψεις είναι να τις βλέπετε όπως ένας ηλικιωμένος άνθρωπος θα έβλεπε κάποια παιδιά που παίζουν στην αυλή ενός σχολείου: με περιέργεια, συμπόνια και αναλογιζόμενος τις προοπτικές τους, το πόσο μπορούν να προοδεύσουν και να εξελιχθούν στο μέλλον.

Έχει παρατηρηθεί πως άνθρωποι που εκδηλώνουν τακτικά μια στάση συμπόνιας προς τον ίδιο τους τον εαυτό, με διάφορους τρόπους και τεχνικές, γενικά υποφέρουν πολύ λιγότερο από πεσιμισμό και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Άλλωστε, είναι δυνατόν να εξαλείφουμε από τη διάνοιά μας αρνητικές, δυσάρεστες σκέψεις – απλά χρειάζεται καθημερινή εξάσκηση και μια σύνθετη τεχνική η οποία αποτελείται από 7 διαφορετικά πρακτικά σημεία. Εφαρμόζοντάς τα, θα μπορέσετε όχι μόνο να γίνετε πιο συμπονετικοί προς τον εαυτό σας, αλλά και να αυξήσετε τον αυτοσεβασμό σας.

  1. Ξεκινήστε τη μέρα σας δίνοντας προσοχή στις σκέψεις σας.
    Ξεκινήστε ελέγχοντας την αναπνοή σας για 10 λεπτά και μετά, αν το μυαλό σας αρχίζει να περιστρέφεται γύρω από συγκεκριμένες σκέψεις, παρατηρήστε τι είδους σκέψεις είναι αυτές. Προσδιορίστε τες και περιγράψτε τι σκέφτεστε, ή προς τα πού στρέφεται η διάνοιά σας. Μην κρίνετε, όμως, ούτε να πιστεύετε όλα αυτά που σκέφτεστε. Οι σκέψεις σας είναι απλά σκέψεις, τίποτε περισσότερο. Γιατί να το κάνετε αυτό; Η συμπόνια προς τον εαυτό μας ξεκινά πάντοτε με την παραδοχή πως οι σκέψεις δεν πρέπει να προσλαμβάνουν μεγαλύτερη αξία και σημασία από όση τους αρμόζει. Άλλο μια περαστική σκέψη, άλλο η κατάστρωση ενός σχεδίου, άλλο μια ενέργεια. Συνεπώς, αν σκεφτείτε κάτι άσχημο ή αρνητικό, μην αρχίσετε να «τιμωρείτε» τον εαυτό σας. Δείτε το ζήτημα στη σωστή του διάσταση.

  2. Να φέρεστε στον εαυτό σας όπως φέρεστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα.
    Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα, να φροντίζετε να τρώτε 3 γεύματα την ημέρα, να φροντίζετε το σώμα και την εμφάνισή σας κτλ. Μην αρχίσετε να «αυτομαστιγώνεστε» αν χαλάσετε λίγο τη δίαιτά σας, αν ξεχάσατε να πάτε μια φορά στο γυμναστήριο, ή αν κάνετε κάποιο άστοχο σχόλιο. Πώς θα φερόσασταν σε μια αντίστοιχη περίπτωση σε ένα μέλος της οικογένειάς σας ή σε κάποιον καλό σας φίλο; Φερθείτε αντίστοιχα κι εσείς στον εαυτό σας.

  3. Να ζητάτε αυτό που θέλετε και χρειάζεστε.
    Να θυμάστε πως οι άλλοι δεν μπορούν να διαβάσουν το μυαλό σας. Φροντίστε εσείς ο ίδιος ή η ίδια να αποκτήσετε αυτό που χρειάζεστε ή επιθυμείτε ζητώντας το – ευγενικά και όμορφα, αλλά με σταθερότητα και πυγμή.

  4. Κάντε ωραία σχέδια.
    Μη σπαταλάτε τον ελεύθερο χρόνο σας στο Facebook. Βρείτε ένα χόμπι, σχεδιάστε ένα ταξίδι, ή ανακαλύψτε νέες δραστηριότητες που σας εμπνέουν και θέτουν μπροστά σας νέες συναρπαστικές προκλήσεις. Ασυνείδητα αυτό θα σας εμπνεύσει την αίσθηση πως η ζωή σας έχει νόημα, πως δεν αναλώνεται σε ανούσιες επιδιώξεις.

  5. Τελειώστε τη μέρα σας αναλογιζόμενοι τρία πράγματα που κάνατε καλά.
    Αυτό φυσικά σχετίζεται με τις αξίες σας – τα πράγματα δηλαδή που θεωρείτε εσείς σημαντικά. Αφιερώστε, λοιπόν, λίγο χρόνο προτού ξαπλώσετε και κάντε έναν απολογισμό, δίνοντας έμφαση στα όσα πήγαν καλά στη μέρα σας.

  6. Υιοθετήστε μια μη - επικριτική στάση απέναντι στον εαυτό σας.
    Αλλάξτε στάση απέναντί σας. Από δικαστής και «βασανιστής», μετατραπείτε σε φίλο και παρηγορητή.

  7. Στρέψτε ξανά την προσοχή σας στην παρούσα στιγμή.
    Οποτεδήποτε πιάνετε τον εαυτό σας να βυθίζεται σε ένα τέλμα εμμονών και επαναλαμβανόμενων σκέψεων, απλά παραδεχτείτε ότι κάνετε τις συγκεκριμένες σκέψεις και μετά στρέψτε την προσοχή σας στην εργασία που κάνετε εκείνη τη στιγμή.