Δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία στην επιστημονική κοινότητα πως διατροφή και ψυχολογία συνδέονται άμεσα και αλληλοεπηρεάζονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.  

Κι ενώ πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται πως η διάθεση και η εν γένει ψυχολογική κατάσταση επηρεάζει το πώς και το πόσο τρώει ένα άτομο, δεν συνειδητοποιούν πως ισχύει και το αντίστροφο: η ποσότητα και η ποιότητα του φαγητού μας επιδρά σημαντικά στο πώς αισθανόμαστε και νιώθουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Παρακάτω, θα ανακαλύψετε πέντε απλά και εύκολα tips για να βελτιώσετε ή να θωρακίσετε την ψυχολογία σας μέσω της διατροφής σας. 

  1.  Αποφεύγοντας το Junk Food Καταπολεμάτε το Άγχος 
    Έχει πλέον τεκμηριωθεί με δεκάδες μελέτες πως οι παχυντικές τροφές συμβάλλουν στην ένταση και το άγχος. Αν θυμάστε πως κάθε φορά που καταφεύγετε σε λύσεις πρόχειρου φαγητού και σνακ στη ουσία τροφοδοτείτε το άγχος, και πιο γρήγορα θα τα περιορίσετε, και θα βελτιώσετε τη σιλουέτα σας, και θα απολαμβάνετε περισσότερη ηρεμία – ακόμη και σε πιεστικές καταστάσεις.  
    Να θυμάστε, επίσης, πως έχει διαπιστωθεί ότι η πλαστική συσκευασία των περισσότερων σνακ ή πρόχειρων τροφών απορροφούν τα όποια θρεπτικά συστατικά περιέχουν, κάνοντάς τα εντελώς άχρηστα – ή και επικίνδυνα – για την υγεία σας: μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, αποκάλυψε πως  η έκθεση σε μια ομάδα χημικών ενώσεων γνωστών ως PA και φθαλικών μπορεί να μειώσει την ποσότητα βιταμίνης D στο αίμα, γεγονός που συσχετίζεται με μειωμένη πνευματική επαγρύπνηση και χρόνιες ημικρανίες.  
    Μακριά από το πρόχειρο και βιομηχανικά επεξεργασμένο φαγητό, λοιπόν⋅ τουλάχιστον όσο μπορείτε!  

  2.  Τραφείτε Σωστά – Κοιμηθείτε Καλύτερα!  
    Η καλή, ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει τρόφιμα που δεν μεταβολίζονται γρήγορα και επιτρέπουν στο σώμα να κάνει ένα πολύωρο και ξεκούραστο νυχτερινό ύπνο.  Αντίθετα, το πρόχειρο φαγητό μεταβολίζεται ταχύτατα – αφού είναι σχεδόν άχρηστο από θρεπτική άποψη – με αποτέλεσμα να προκαλεί ανήσυχο ύπνο και νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο! Τέτοιου είδους κακός ύπνος, όταν γίνεται χρόνιος, μπορεί να οδηγήσει, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, σε αναρίθμητα προβλήματα διάθεσης και ψυχολογίας, όπως κατάθλιψη, μελαγχολία, αγχώδη διαταραχή κ.ο.κ.   

  3. Χορτάστε και Βελτιώστε τη Διάθεσή σας!  
    Αν είστε από εκείνους που έχουν συνδέσει την καλή διατροφή με την πείνα, είστε γελασμένοι. Στην πραγματικότητα, η πείνα είναι ό,τι χειρότερο για τη διάθεση, καθώς μας κάνει ευερέθιστους και επιθετικούς. Όταν πεινάτε ή τρώτε τροφές που μεταβολίζονται πολύ γρήγορα (όπως αυτές που αναφέραμε πιο πάνω), τα επίπεδα ντοπαμίνης στο σώμα σας μειώνονται σημαντικά, στερώντας σας τη δυνατότητα να ελέγχετε αποτελεσματικά τα συναισθήματά σας και προκαλώντας σύγχυση, κακή μνήμη και έλλειψη συγκέντρωσης.  
    Το πρόβλημα δεν είναι λοιπόν τόσο η ποσότητα της τροφής που καταναλώνετε, όσο η ποιότητά της:   
    προτιμήστε τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, το λινάρι και τα καρύδια, φολικό οξύ, που υπάρχει άφθονο στα σπαράγγια και σε πολλά όσπρια, βιταμίνη D και Β12, που τις βρίσκετε στον πεντανόστιμο τόνο και τις γαρίδες, καθώς και σε χολίνη, που βρίσκεται σε υψηλή περιεκτικότητα στους κρόκους των αυγών, στο μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Το μαγνήσιο είναι επίσης ένα κι ένα για την ψυχική υγεία (και όχι μόνο) και υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στο σπανάκι, το γιαούρτι και σε διάφορες ποικιλίες φασολιών.   

  4.  Δείτε τη Ζωή με άλλο Μάτι… Τρώγοντας Σωστά!  
    Μελέτες έχουν συσχετίσει τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες με καλύτερη και πιο αισιόδοξη διάθεση.  

  5.  Συμβάλλετε στην Αποτελεσματικότητα της Φαρμακευτικής σας Αγωγής  
    Υπάρχουν περιπτώσεις διαταραχών διάθεσης που απαιτούν την υιοθέτηση μιας σύντομης ή και μακροπρόθεσμης φαρμακευτικής αγωγής, ικανής να επαναφέρει τον οργανισμό στην ισορροπημένη έκκριση χημικών ουσιών και ορμονών.  
    Αν ο γιατρός σας έχει συστήσει μια τέτοια αγωγή, μπορείτε να την κάνετε ακόμη πιο αποτελεσματική με τη διατροφή σας: μια έρευνα δημοσιευμένη στο περιοδικό American Journal of Psychiatry αποκάλυψε πως θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά, το φολικό οξύ και η βιταμίνη D, ενισχύουν ακόμη περισσότερη τη θετική επίδραση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. 

Ναι, τρεφόμενοι σωστά δεν θωρακίζετε μόνο τη σωματική, αλλά και την ψυχική σας υγεία!