Ένας χορταστικός ύπνος είναι απίστευτα σημαντικός για την υγεία σας. Τόσο σημαντικός, όσο η καλή διατροφή και η άσκηση. Δυστυχώς, στη δυτική κουλτούρα, η σημασία του ύπνου υποβαθμίζεται συνεχώς. 

Γενικά, οι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερο από ό,τι στο παρελθόν, και κάνουν και λιγότερο ποιοτικό ύπνο.

Να 10 λόγοι για τους οποίους είναι ο ύπνος σημαντικός.

  1. Ο κακός ύπνος σας παχαίνει...
    Ο κακός ύπνος συνδέεται άρρηκτα με την παχυσαρκία – μάλιστα θεωρείται και μία από τις πλέον σημαντικότερες αιτίας παχυσαρκίας. Άτομα που δεν κοιμούνται πολύ τείνουν να παχαίνουν πολύ πιο εύκολα.
    Σε μια έρευνα, παιδιά και ενήλικες με κακές συνήθειες ύπνου είχαν αντίστοιχα 89% και 55% περισσότερες πιθανότητες παχυσαρκίας από τους υπόλοιπους. Πιθανόν να συσχετίζεται με κάποια ορμονική αλληλεπίδραση. Αν προσπαθείτε να αδυνατίσετε, ο καλός ύπνος θα πρέπει να γίνει καθημερινή σας συνήθεια.
    Συμπέρασμα: ο λειψός ύπνος συνδέεται με την παχυσαρκία τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες.

  2. Όσοι κοιμούνται καλά, τρώνε λιγότερο
    Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που στερούνται επαρκούς ύπνου έχουν γενικά μεγαλύτερη όρεξη και καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες. Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει τις καθημερινές ορμονικές ισορροπίες που ενεργοποιούν ή καταπνίγουν την όρεξη.
    Συμπέρασμα: ο κακός ύπνος επηρεάζει τις ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη. Αντίθετα, όσοι κοιμούνται καλά τείνουν να καταναλώνουν πολύ λιγότερες θερμίδες.

  3. Ο καλός ύπνος βελτιώνει τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα
    Ο ύπνος είναι σημαντικός για διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου: την επίγνωση, τη συγκέντρωση, την παραγωγικότητα και την απόδοση. Έχει τεκμηριωθεί πως όλες τους επηρεάζονται δυσμενώς από την έλλειψη ύπνου. Μια μελέτη, για παράδειγμα, σε εσωτερικούς ιατρούς, απέδειξε πως όσοι ήταν άυπνοι ή δεν είχαν κοιμηθεί καλά έκαναν ως και 36% περισσότερα λάθη. Μια άλλη μελέτη κατέδειξε πως η έλλειψη ύπνου έχει για τον εγκέφαλο αποτελέσματα παρόμοια με τη μέθη. Αντίθετα, ένας καλός ύπνος αυξάνει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και ενισχύει τη μνήμη τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.
    Συμπέρασμα: ο επαρκής ύπνος μεγιστοποιεί τις εγκεφαλικές δυνατότητες και ενισχύει τη μνήμη.

  4. Ο καλός ύπνος βελτιστοποιεί τις αθλητικές επιδόσεις
    Ο επαρκής ύπνος συμβάλλει στις καλές επιδόσεις στα σπορ. Σε μια έρευνα που διεξήχθη μεταξύ καλαθοσφαιριστών, ο χορταστικός ύπνος συνέβαλε σε βελτιωμένη ταχύτητα, ευστοχία, χρόνο αντίδρασης και νοητική εγρήγορση. Αντίθετα, αντίστοιχη μελέτη σε γυναίκες συσχέτισε τον ελλιπή ύπνο με πιο αργό βάδισμα, αδυναμία και δυσχέρεια συγχρονισμού.
    Συμπέρασμα: καλύτερος ύπνος σημαίνει καλύτερες αθλητικές επιδόσεις.

  5. Λίγος ύπνος; Διαλέξτε: καρδιά ή εγκεφαλικό;
    Εντάξει, ο τίτλος είναι κάπως υπερβολικός, αλλά είναι γνωστό πως η διάρκεια αλλά και η ποιότητα του ύπνου επιδρούν σημαντικά στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Μια έρευνα απέδειξε πως όσοι κοιμούνται λίγο και ελαφρά παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου από όσους κοιμούνταν 7 με 8 ώρες.
    Συμπέρασμα: αν κοιμάστε ημερησίως λιγότερο από 7 - 8 ώρες κάνετε κακό στην καρδιά σας και αυξάνετε τις πιθανότητες ενός εγκεφαλικού.

  6. Ο ύπνος επηρεάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
    Πειράματα κατέδειξαν πως η έλλειψη ύπνου επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα και μειώνει την ευαισθησία της ινσουλίνης. Σε μια έρευνα που διεξήχθη σε μια ομάδα νεαρών ατόμων, ο ολιγόωρος ύπνος επί μία περίπου εβδομάδα προκάλεσε την εμφάνιση προδιαβητικών συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν μετά από μια εβδομάδα με καλές συνήθειες ύπνου. Κι άλλες μελέτες έχουν καταδείξει πως όσοι κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
    Συμπέρασμα: η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει διαβητικά συμπτώματα, ή και να συμβάλλει στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

  7. Ο κακός ύπνος σχετίζεται με την κατάθλιψη
    Ψυχικά νοσήματα, όπως η κατάθλιψη, συνδέονται άρρηκτα με κακές συνήθειες ύπνου και με αντίστοιχες διαταραχές. Έχει τεκμηριωθεί πως το 90% των ασθενών που πάσχουν από τέτοιου είδους παθήσεις παραπονούνται για την κακή ποιότητα του ύπνου τους. Ο κακός ύπνος συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από αυτοκτονία αλλά και με την εμφάνιση κατάθλιψης.
    Συμπέρασμα: ο κακός ύπνος έχει άμεση σχέση με την κατάθλιψη και με άλλες ψυχικές παθήσεις.

  8. Ο ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα
    Ακόμη και η παραμικρή έλλειψη ύπνου έχει αποδειχτεί πως επηρεάζει δυσμενώς το ανοσοποιητικά μας σύστημα. Μια μεγάλη έρευνα διάρκειας δύο εβδομάδων παρακολούθησε την πορεία ατόμων εκτεθειμένων στον ιό της γρίπης. Ανακάλυψαν πως όσοι κοιμούνταν λιγότερο από 7 ώρες είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν. Αν κρυολογείτε συχνά, περισσότερος ύπνος (και λίγο σκόρδο) θα βοηθήσουν πολύ.
    Συμπέρασμα: ο οχτάωρος ύπνος βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά το κρυολόγημα.

  9. Ο κακός ύπνος συνδέεται με αυξημένο αριθμό φλεγμονών
    Ο ύπνος επηρεάζει πολύ τις όποιες φλεγμονές στο σώμα. Στην πραγματικότητα, η απώλεια ύπνου πυροδοτεί την καταστροφή κυττάρων και την πρόκληση φλεγμονών, ειδικά στο πεπτικό μας σύστημα. Μια μελέτη, για παράδειγμα, σε ασθενείς που έπασχαν από τη νόσο του Crohn κατέδειξε πως όσοι δεν κοιμούνταν καλά αντιμετώπιζαν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου.
    Συμπέρασμα: ο ύπνος επηρεάζει τις αντιφλεγμονώδεις αντιδράσεις του οργανισμού και η έλλειψή του έχει συσχετιστεί με αντίστοιχες ασθένειες.

  10. Ο ύπνος επηρεάζει τα συναισθήματα και την κοινωνική σας συμπεριφορά
    Η έλλειψη ύπνου έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνική μας συμπεριφορά. Αυτό έχει πιστοποιηθεί από πολλαπλές αντίστοιχες μελέτες. Μια μελέτη, επί παραδείγματι, κατέδειξε πως αυτός που δεν έχει κοιμηθεί καλά αδυνατεί να αναγνωρίσει εκφράσεις που υποδηλώνουν θυμό ή χαρά.

Τι να θυμάστε

Μαζί με τη διατροφή και την άσκηση, είναι καλό να θυμάστε πως ο καλός ύπνος αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για έναν υγιή και εύρωστο οργανισμό.