Έχετε ακούσει την έκφραση «τους φίλους μας τους διαλέγουμε, τους συγγενείς μας όχι»; Σύμφωνα με ορισμένους, αυτή η αναμφίβολη αυτή διαφορά καθιστά τους φίλους πολύ σημαντικότερο και καλύτερο εφόδιο για μια πραγματικά ευτυχισμένη ζωή.

iStock 1054658272

Άλλοι πάλι, θεωρούν πως τα στενά μέλη της οικογένειάς μας είναι, στην πραγματικότητα, οι καλύτεροι και πιο στενά προσκολλημένοι σύντροφοι της ζωής μας γιατί, όπως λέει ένα άλλο ρητό, «το αίμα νερό δεν γίνεται» ποτέ. Ό,τι κι αν γίνει, η οικογένειά μας θα είναι πάντοτε δίπλα μας.

Ποιο από τα δύο λοιπόν – η οικογένεια ή οι φίλοι – είναι σημαντικότερο για μια πραγματικά ευτυχισμένη ζωή; Μια πρόσφατη έρευνα επιχείρησε να απαντήσει στο πολύ ενδιαφέρον αυτό ερώτημα – και η απάντηση μπορεί να σας ξαφνιάσει.  

Οικογένεια ή Φίλοι; Ποιοι Συμβάλλουν Περισσότερο σε μια Ευτυχισμένη Ζωή;

oikogeneia

Ο Nathan Hudson, Καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Southern Methodist (SMU) του Τέξας, πραγματοποίησε μια συστηματική έρευνα με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, οι οποίοι, απαντώντας σε προσεκτικά διατυπωμένα ερωτηματολόγια, παρείχαν στοιχεία για τα επίπεδα της ψυχικής και σωματικής τους κατάστασης σε καθημερινή βάση για μια προκαθορισμένη περίοδο χρόνου. Παράλληλα, τους ζητήθηκε να προσδιορίσουν τους παράγοντες που συνέβαλαν στην ψυχική τους κατάσταση, είτε θετικά, είτε αρνητικά.

Ο καθηγητής Hudson αξιολόγησε τα δεδομένα και τις απαντήσεις των συμμετεχόντων και δημοσίευσε τα πορίσματα της έρευνάς του στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology. Εκεί, αναφέρει πως, προς γενική έκπληξη των ιθυνόντων της έρευνας, η πλειονότητα των συμμετεχόντων ανέφερε καλύτερα επίπεδα ψυχικής και σωματικής κατάστασης όταν περνούσαν χρόνο με φίλους παρά όταν βρίσκονταν με τον σύντροφο ή τα παιδιά τους. Ο χρόνος που αφιέρωναν με τα παιδιά τους κατέλαβε τη δεύτερη θέση ως παράγοντας που συμβάλλει σε θετική διάθεση, ενώ η συναναστροφή με τον ερωτικό σύντροφο κατέλαβε την τρίτη θέση στη σχετική λίστα.

iStock 655026386

Η συγκεκριμένη έρευνα προφανώς έχει τους περιορισμούς της, αλλά φαίνεται να ενισχύει την άποψη που θέλει τους πραγματικούς φίλους να αποτελούν το σπουδαιότερο εφόδιο για μια πραγματικά ευτυχισμένη, γεμάτη ζωή.

Προφανώς η οικογένεια και ο έρωτας είναι επίσης σημαντικά στοιχεία, αλλά, σύμφωνα πάντοτε με τη συγκεκριμένη μελέτη, η φιλία παίζει ακόμη σπουδαιότερο ρόλο στη ζωή μας.

Φυσικά, απαιτείται ισορροπία. Καθεμιά από τις τρεις αυτές κατηγορίες ανθρώπων είναι πολύτιμη και αξίζει μέρος του χρόνου, της ενεργητικότητας και της προσοχής μας. Τίποτε υλικό, όσο πολύτιμο κι αν θεωρείται ότι είναι, όσο κι αν στοιχίζει η αγορά του, δεν μπορεί να τους υποκαταστήσει.

Μοιραστείτε τον χρόνο σας, λοιπόν, με άτομα που χαρίζουν στιγμές ηρεμίας, γέλιου, χαράς και πραγματικής ευτυχίας στη ζωή σας!


Μιλήστε μαζί μας και μάθετε περισσότερα για την γκάμα των προϊόντων μας που υπόσχονται μια καλύτερη ποιότητα ζωής!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ