Γνωρίζεις πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη D για την υγεία μας; Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε τα πολλαπλά οφέλη αυτής της τόσο σημαντικής βιταμίνης!

Λατρεύει τον Ήλιο 

Η Βιταμίνη που Λατρεύει τον Ήλιο

Η βιταμίνη D είναι γνωστή και ως «η βιταμίνη του ήλιου» ή η «βιταμίνη της λιακάδας», επειδή την συνθέτει ο οργανισμός μας όταν οι ακτίνες του ήλιου αγγίζουν το δέρμα μας. Φυσικά, μπορούμε να την προσλάβουμε και μέσω της τροφής, βρίσκεται όμως σε πολύ λιγότερα τρόφιμα από ό,τι άλλες βιταμίνες.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια από τις τέσσερις λιποδιαλυτές βιταμίνες (τα άλλα τρία μέλη της ομάδας είναι οι βιταμίνες Α, Κ και Ε), δηλαδή διαλύεται – και αποθηκεύεται – σε λιπαρή ύλη και όχι στο νερό.

Είναι άκρως απαραίτητη για την υγεία του οργανισμού μας – η έλλειψή της μπορεί να έχει σοβαρότατες επιπτώσεις για την υγεία. Ας δούμε αναλυτικά τα οφέλη της. 


Βιταμίνη D για Γερά Οστά και Υγιές Νευρομυϊκό Σύστημα

Η βιταμίνη D επιτρέπει την απορρόφηση του φωσφόρου και του ασβεστίου από τον οργανισμό, δύο απαραίτητων δομικών υλικών για γερά οστά και για την ομαλή λειτουργία του νευρομυϊκού μας συστήματος!

Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση έλλειψης βιταμίνης D, το ασβέστιο και ο φώσφορος που καταναλώνουμε μέσω της τροφής δεν αξιοποιούνται από τον οργανισμό μας και αποβάλλονται, με πολύ δυσάρεστες συνέπειες, όπως ραχίτιδα για τα παιδιά και οστεοπόρωση για τους ενήλικες.

Αντιθέτως, μελέτες σε ενήλικες προχωρημένης ηλικίας με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους έδειξαν λιγότερα κατάγματα και καλή συντήρηση των οστών. 


Βιταμίνη D για Ισχυρό Ανοσοποιητικό Σύστημα

Αν και η βασίλισσα στη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος παραμένει η βιταμίνη C, η λιποδιαλυτή βιταμίνη D δεν πάει πίσω, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, μειώνει την πιθανότητα να αρρωστήσουμε από γρίπη!

Η βιταμίνη D είναι επίσης ισχυρό όπλο εναντίον των χρόνιων παθήσεων, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας και οι καρδιοπάθειες, καθώς και κάποιες μορφές καρκίνου.

Περισσότερα Χαμόγελα

Βιταμίνη D για Περισσότερα Χαμόγελα

Οι χώρες με τις περισσότερες «γκρίζες» μέρες τον χρόνο χαρακτηρίζονται και από μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης, και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Όχι, δεν φταίει τόσο ο καιρός, αλλά η έλλειψη βιταμίνης D! Άτομα με κλινική κατάθλιψη παρουσίασαν σημαντική βελτίωση όταν συμπεριέλαβαν στη διατροφή τους συμπληρώματα βιταμίνης D.

Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η βιταμίνη D καταπολεμά το άγχος και το στρες! Μήπως τελικά, εκτός από «βιταμίνη της λιακάδας» θα έπρεπε να την ονομάσουν και «βιταμίνη της χαράς»;

Βιταμίνη D

Ποιες Τροφές Έχουν Βιταμίνη D;

Όπως είπαμε, η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, συνεπώς βρίσκεται σε λιπαρές τροφές. Δεν είναι πολλές, πολλά εμπλουτισμένα τρόφιμα, ωστόσο, τη διαθέτουν ως πρόσθετο συστατικό.

Τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυσικής βιταμίνη D είναι:

  • ο σολομός
  • ο κρόκος αυγού
  • οι γαρίδες
  • οι σαρδέλες
  • το συκώτι βοδινού

Φυσικά, την μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D δεν την προσλαμβάνουμε από τρόφιμα αλλά τη συνθέτουμε μόνοι μας, με τη φυσική μας έκθεση στον ήλιο.

Είκοσι λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα, δίχως αντιηλιακό (τις ώρες που ο ήλιος είναι πιο ήπιος) είναι αρκετά για να συνθέσει ο οργανισμός σου την πολύτιμη αυτή βιταμίνη!