Έρχεται ξαφνικά ένα βράδυ, απρόσκλητη, είναι εκνευριστική, σου απομυζά την ενέργεια, και την επόμενη μέρα είσαι ράκος!

Το όνομά της; Αϋπνία.

Αϋπνία

Η συγκεκριμένη διαταραχή πλήττει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, και οι ειδικοί έχουν προσδιορίσει το στρες και την αδυναμία διαχείρισης προβλημάτων της καθημερινότητας ως κύριες αιτίες του προβλήματος.

Φυσικά, η αϋπνία, ως διαταραχή ύπνου, διακρίνεται σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με την ένταση του προβλήματος. Η χρόνια αϋπνία, για παράδειγμα, αποτελεί συνεχιζόμενο πρόβλημα που απαιτεί ιατρική βοήθεια. Υπάρχουν όμως και τα περιστασιακά κρούσματα αϋπνίας, που έχουν να κάνουν περισσότερο με την ένταση της ημέρας ή με κάποια ενόχληση στον οργανισμό.

Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα ασχοληθούμε με 7 φυσικούς τρόπους καταπολέμησης της αϋπνίας και των συμπτωμάτων της, προτού γίνουν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας.


1. Podcast και Όνειρα Γλυκά

Όλοι έχουν έναν συγγενή που ανοίγει την τηλεόραση για να κοιμηθεί και, φυσικά, ξυπνάει όταν η ένταση για κάποιο λόγο αυξάνει και «χαλά» τη μονότονη διακύμανση του ήχου. Οι επιστήμονες, λοιπόν, μελέτησαν το φαινόμενο και έτσι ήρθαν σε ύπαρξη ειδικές εφαρμογές για τον ύπνο.

Μία από αυτές είναι podcasts με ιστορίες ύπνου για ενηλίκους. Πρόκειται για μονότονες, βαρετές ιστορίες που απασχολούν τον εγκέφαλό μας τόσο όσο χρειάζεται για να αποσπαστεί η προσοχή μας από τις έγνοιες μας και να ξαναβρούμε τον ύπνο μας. Το Audible, το Spotify και το Calm App είναι μερικά παραδείγματα εφαρμογών όπου μπορείς να βρεις τέτοιου είδους podcasts. 


2. 144 Προβατάκια, 141 Προβατάκια…

Καλά καταλάβατε… μετράμε προβατάκια, η γνωστή μέθοδος. Με την εξής διαφορά όμως:

Ξεκινάτε σκεφτόμενοι έναν οποιοδήποτε αριθμό (σχετικά μεγάλο) και μετά μετράτε αντίστροφα, σε υποδιαιρέσεις του 3. Με αυτόν τον τρόπο, βάζετε πάλι τον εγκέφαλο να κάνει μια μικρή εργασία, τόση όση χρειάζεται για να κοιμηθείτε. Δοκιμάστε το! 


3. Διαλογιστείτε και Ονειρευτείτε

Αν τα παραπάνω δεν πιάσουν τόπο, δοκιμάστε να αναπτύξετε μια ρουτίνα διαλογισμού, με στόχο να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε.

Επικεντρώστε το μυαλό σας στο σώμα σας, ξεκινώντας από το κεφάλι και «σαρώνοντας» με τη σκέψη σας όλο σας το σώμα, χαλαρώνοντας όλους τους μυς που «συναντάτε» στην πορεία.  Λογικά, αν το κάνετε σωστά, θα κοιμηθείτε προτού φτάσετε στα ακροδάχτυλα των ποδιών σας. 


4. Πάρτε μια Βαθιά Ανάσα

Εκπνεύστε αργά, και μετά πάρτε άλλη μια βαθιά ανάσα. Ναι, το παλιό δοκιμασμένο κόλπο πιάνει. Αρκεί, βέβαια, και αυτό να γίνει σωστά. Ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Καθίστε με ίσια την πλάτη σας και εισπνεύστε βαθιά από τη μύτη, με ηρεμία, μετρώντας μέχρι το 4.
  • Κρατήστε την αναπνοή σας μετρώντας μέχρι το 7.
  • Εκπνεύστε αργά από το στόμα μετρώντας μέχρι το 8.
  • Επαναλάβετε τον κύκλο, αρχίζοντας με 4 επαναλήψεις, και φτάνοντας σταδιακά τις 8.

Η μέθοδος αυτή, λόγω των επαναλήψεων, έχει ονομαστεί μέθοδος 4–7–8.

Χαλαρή Μουσική


5. Ακούστε Χαλαρή Μουσική

Για να ενεργοποιήσετε το παρασυμπαθητικό σας σύστημα, ακούστε χαλαρή μουσική. Η μουσική μπορεί να χαλαρώσει τους μυς σας και να επιβραδύνει τον ρυθμό της αναπνοής σας, στάδια που παρατηρούνται όταν είμαστε έτοιμοι να κοιμηθούμε.

Σηκωθείτε από Κρεβάτι


6. Σηκωθείτε από το Κρεβάτι

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά αν είστε στο κρεβάτι ένα μισάωρο με τα μάτια ορθάνοιχτα και δεν σας πιάνει ο ύπνος, σηκωθείτε, ασχοληθείτε με μια δουλειά (π.χ. διπλώστε τα ρούχα που μαζέψατε από την απλώστρα) και μόλις νιώσετε ότι νυστάζετε πάλι, τότε επιστρέψτε στο κρεβάτι σας. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε τον εγκέφαλό σας να συνδέσει το κρεβάτι σας με τον ύπνο. 


7. Μην Αναζητήσετε το Κινητό σας

Αντισταθείτε στην παρόρμηση να ασχοληθείτε με τα mail σας και να σερφάρετε γενικώς στο internet - για δύο λόγους:

  • Το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών δυσχεραίνει τη διαδικασία του ύπνου.
  • Η ενασχόληση με αυτές διεγείρει τον εγκέφαλό μας και αποδιώχνει τον ύπνο.


Υπάρχουν, λοιπόν, φυσικές λύσεις για το πρόβλημα της αϋπνίας, ειδικά αν βρίσκεστε στην αρχή. Υιοθετήστε τις παραπάνω τεχνικές και απολαύστε ήσυχες νύχτες με βαθύ, ποιοτικό ύπνο. Επενδύστε στην
υγεία σας, για ένα πιο ξεκούραστο σώμα, διανοητικά και σωματικά. Το αξίζετε άλλωστε!