Παρακάτω, θα βρείτε έξι πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να γεμίσετε ενέργεια δίχως να απαιτούν ούτε μία γουλιά καφέ!

Νιώθετε μια μόνιμη εξάντληση; Μήπως αισθάνεστε πως, όσο και να κοιμηθείτε, όσα διαλείμματα κι αν κάνετε, δεν έχετε την ενέργεια που θα θέλατε για την προσωπική και την επαγγελματική σας ζωή;

Δεν είστε μόνος. Ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής μοιάζει να είναι ένας τεράστιος και περίπλοκος αποχυμωτής ενέργειας, καθώς το καθετί στην καθημερινότητά μας απαιτεί τεράστιες ποσότητες σωματικής και ψυχικής ενέργειας για να ολοκληρωθεί – από την οδήγηση κάθε μέρα στο γραφείο, ως την προσπάθειά μας να πάμε για ένα μπανάκι την Κυριακή το πρωί.

Αλήθεια, υπάρχει τρόπος να αναπληρώσετε την ενέργειά σας; «Ο καφές!», ίσως πείτε. Όντως χαρίζει ενέργεια, τι γίνεται όμως αν το σώμα σας τον έχει συνηθίσει και δεν έχει την ίδια δυναμική επίδραση πάνω σας όπως παλιά;

Παρακάτω, θα βρείτε έξι πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να γεμίσετε ενέργεια δίχως να απαιτούν ούτε μία γουλιά καφέ!

1. Βάλτε Πράσινα Λαχανικά στην Καθημερινή σας Διατροφή

Γνωρίζατε ότι τα πράσινα λαχανικά, ειδικά όσα έχουν πλούσιο φύλλωμα, είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας για το ανθρώπινο σώμα;

Ο λόγος είναι απλός: τα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν έναν πλούτο αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για την παραγωγή ενέργειας. Ένα από αυτά τα στοιχεία, είναι ο σίδηρος, που είναι ζωτικός για τη ομαλή παροχή οξυγόνου στα κύτταρα – το άλφα και το ωμέγα της παραγωγής ενέργειας στο σώμα σας!

2. Αντικαταστήστε τον Καφέ με Πράσινο Τσάι

Αν έχετε διαπιστώσει πως ο καφές έχει κάποια άσχημη επίδραση στο σώμα σας, ή απλά δεν κάνει πλέον τη δουλειά του, δεν έχετε παρά να τον αντικαταστήσετε με πράσινο τσάι. Με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και υπέροχη γεύση, το πράσινο τσάι είναι ιδανικό για να αναπληρώσει τη χαμένη σας ενεργητικότητα.

Το πράσινο τσάι είναι επίσης πλούσιο σε ένα αμινοξύ γνωστό ως L-Θεανίνη. Ο συγκεκριμένος τύπος θεανίνης όχι μόνο συμβάλλει στην πλήρωση του σώματος με ενέργεια, αλλά και βοηθά τον οργανισμό μας να παραμένει ήρεμος παρότι γεμάτος ενέργεια.

3. Δείτε Μήπως Χρειάζεστε Συμπλήρωμα Σιδήρου

Όπως προαναφέραμε, το σίδηρο είναι ζωτικό για την οξυγόνωση των κυττάρων, αλλά σε ορισμένους οργανισμούς, για διάφορους λόγους, παραμένει σε αφύσικα χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα το άτομο να νιώθει μονίμως κουρασμένο, τόσο σωματικά όσο και διανοητικά.

Αν έχετε δοκιμάσει τα πάντα για να τονώσετε τον οργανισμό σας αλλά δεν βλέπετε αποτέλεσμα, καλό θα ήταν να κάνετε μια εξέταση αίματος για να εξακριβώσετε τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα σας. Σε περίπτωση που όντως υποφέρετε από μειωμένα επίπεδα σιδήρου, ο γιατρός σας θα σας συστήσει συγκεκριμένη διατροφή και σκευάσματα που μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

4. Κάντε Ήπια Γυμναστική

Η τακτική σωματική άσκηση σε εβδομαδιαία βάση μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στην προσπάθειά σας να ξαναβρείτε τη χαμένη σας δυναμική. Δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερα έντονο ή εξαντλητικό. Προτιμήστε ένα είδος γυμναστικής που σας είναι ευχάριστο και ενδυναμώνει το μυϊκό σας σύστημα.

Γενικά μιλώντας, η μυϊκή ενίσχυση επιταχύνει τον μεταβολισμό σας, τροφοδοτώντας πιο αποτελεσματικά τα κύτταρά σας με ενέργεια, ενώ παράλληλα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας στα κατάλληλα επίπεδα.

5. Θέστε Προτεραιότητες

Αυτό μπορεί να μοιάζει δεδομένο, αλλά συχνά δεν είναι. Κάθε πρωί κάντε μια λίστα με όσα πρέπει να γίνουν, διακρίνοντάς τα με βάση δύο κριτήρια: το πόσο επείγοντα είναι, και πόσο σημαντικά είναι. Μη γελιέστε, είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Για παράδειγμα, μπορεί κάτι να είναι μην είναι και τόσο σημαντικό, π.χ. η αγορά ενός συγκεκριμένου προϊόντος, αλλά να είναι επείγον, π.χ. επειδή σήμερα τελειώνει η έκπτωση που σας έχουν υποσχεθεί. Βάλτε πρώτα τα επείγοντα, μετά τα σημαντικά και τελευταία τα δευτερεύοντα. Στη συνέχεια, αρχίστε να τα κάνετε με τη σειρά που έχετε επιλέξει. Θα διαπιστώσετε πως θα έχετε λιγότερο άγχος και πολύ καλύτερη διάθεση – και τα δύο απολύτως απαραίτητα για να έχετε περισσότερη ενέργεια.

6. Να Ξεκουράζεστε

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η σχέση με το σώμα σας είναι ανταποδοτική: όσο το φροντίζετε, θα σας φροντίζει. Το σώμα σας χρειάζεται ξεκούραση για να μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες σας μακροπρόθεσμα. Όσο απαιτητικό κι αν είναι το πρόγραμμά σας, να θυμάστε πως, δίχως επαρκή ύπνο και βαθιά ξεκούραση σε ημερήσια βάση, δεν θα είστε σε θέση να το ακολουθήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο ύπνος και η ξεκούραση, λοιπόν, είναι το ίδιο σημαντικά με το μεροκάματο της ημέρας, γιατί δίχως αυτά, δεν θα το έχετε αυτό το μεροκάματα για πολύ! Αν το βλέπετε έτσι, δεν θα το παραμελήσετε ποτέ.