«Είμαστε ό,τι τρώμε!» Σίγουρα έχετε ακούσει αυτή τη φράση ουκ ολίγες φορές. Η διατροφή μας είναι πάρα πολύ σημαντική για την υγεία μας, γι’ αυτό και οι αποφάσεις σχετικά με το είδος και την ποιότητα των τροφίμων που καταλήγουν στο τραπέζι της οικογένειας δεν πρέπει να παίρνονται στα ελαφρά.

Βέβαια το πολυάσχολο πρόγραμμα και οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής μας δεν βοηθούν στο να ακολουθούμε απαρέγκλιτα ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, και τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο όταν τα αγγελούδια μας σφραγίζουν το στόμα αυτόματα όταν βλέπουν κάτι υγιεινό να πλησιάζει στο τραπέζι. Πολλές φορές μάλιστα αρνούνται πεισματικά έστω και να δοκιμάσουν κάτι για πρώτη φορά! «Λες και έχουν κάποια έμφυτη κλίση προς το ανθυγιεινό φαγητό!», μπορεί να σκέφτεστε. Αυτό όμως δεν ισχύει. Τα παιδιά επηρεάζονται από τις διαφημίσεις, τους συμμαθητές τους, ενώ τα έτοιμα σνακ βρίσκονται παντού και είναι η εύκολη λύση για να ξεγελάσει κάποιος την πείνα του.

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά έξυπνα τρικ στα οποία μπορείτε να καταφύγετε αν καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι «δύσκολο» με το φαγητό! Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε μερικά από αυτά:

  1. Πολτοποιείστε κομμάτια λαχανικών σε σάλτσες και σούπες.
    Μια απλή σάλτσα ντομάτας μπορεί να γίνει ενδιαφέρουσα με την προσθήκη αρκετών λαχανικών, τα οποία μπορείτε να πολτοποιήσετε για να μην φανεί «παράξενο» το πιάτο στα μάτια του παιδιού σας. Το κλειδί – για το αν το παιδί σας τελικά θα δεχτεί να δοκιμάσει - έγκειται βέβαια στη συμπεριφορά σας. Εάν καταλάβει ότι θέλετε οπωσδήποτε να φάει το φαγητό του, είναι πιθανό να μην το κάνει από αντίδραση.
  2. Εμπλουτίστε τις μακαρονάδες σας με φρέσκα λαχανικά.
    Λίγες πινελιές από πιπεριές, μανιτάρια ή και καλαμπόκι θα δώσουν χρώμα στο πιάτο που πιθανόν να ενθουσιάσει το παιδί σας. Αν φροντίσετε από πολύ νωρίς να υπάρχει ποικιλία στο μενού της εβδομάδας, είναι πιο πιθανό το παιδί σας να συνηθίσει αυτή την εναλλαγή γεύσεων και πιθανότατα να του αρέσει κιόλας. Φυσικά, είναι σημαντικό να δίνετε εσείς πρώτοι το παράδειγμα και να είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες.
  3. Ετοιμάστε χάμπουργκερ «κρύβοντας» λαχανικά στον κιμά.
    Πολύ λίγα παιδιά θα πουν όχι σε ένα χάμπουργκερ. Γιατί λοιπόν να μην ετοιμάσετε μια υγιεινή εκδοχή και να φροντίσετε να χαρούν το αγαπημένο τους ‘junk food’ αλλά με τις απαραίτητες για τον οργανισμό του βιταμίνες; Το μυστικό σας όπλο είναι το μπλέντερ. Απλώς πολτοποιείστε λαχανικά και προσθέστε τα στον κιμά. Προσέξτε μόνο να μην υπερβάλλετε στην ποσότητα, διαφορετικά θα προδοθείτε.
  4. Κάντε σπιτικές γρανίτες από φρέσκα φρούτα.
    Αν το παιδί σας δεν τρελαίνεται για τα φρούτα, κάντε τα παγωτό! Μερικά ώριμα φρούτα στο μπλέντερ και λίγος χυμός από λεμόνι είναι τα μόνα υλικά που χρειάζεστε. Κατάψυξη, και έτοιμοι!
  5. Φτιάξτε τις δικές σας κομπόστες και γλυκά του κουταλιού. Κάτι ήξεραν οι γιαγιάδες μας! Τα γλυκά του κουταλιού είναι τα πιο υγιεινά γλυκά, η καλύτερη εναλλακτική για το παιδί σας. Και αν δεν του αρέσουν; Στο ίντερνετ μπορείτε να βρείτε εύκολα αμέτρητες συνταγές γλυκών με υγιεινά υλικά. Επίσης, μπορείτε να πειραματιστείτε και να κάνετε τις δικές σας δημιουργίες!

Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά σε μίνι μέγεθος.
Τα μικρά παιδιά αγαπούν ιδιαίτερα ό,τι έχει μικρό μέγεθος, γιατί νιώθουν ότι είναι στο μέτρα τους. Όταν λοιπόν αγοράζετε φρούτα, επιλέξτε μικρά μανταρινάκια ή καροτάκια και βάλτε τα στο πιάτο του. Μπορεί να εκπλαγείτε από τις αντιδράσεις του.
Όταν μεγαλώσει λίγο τα παιδί σας και αυτή η φάση άρνησης περάσει, μπορείτε να εντάξετε καθημερινά τα λαχανικά στο πιάτο του, φανερά πια. Σημαντικό βέβαια είναι να δίνετε και εσείς το παράδειγμα και να μην ασκείτε πίεση, γιατί θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Σε συνδυασμό με τη σωστή εκπαίδευση, θα μάθει γρήγορα ότι το δημοφιλές και γρήγορο φαγητό δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την εμφάνισή του αλλά, το πιο σημαντικό, και για την υγεία του. Σαν γονείς, έχουμε καθήκον να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να είναι υγιή και εύρωστα. Γνωρίζουμε ότι αν υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής από τώρα, θα είναι πιο εύκολο να το διατηρήσουν σε όλη την ενήλικη ζωή τους, και αυτό αξίζει κάθε μας προσπάθεια.