Καλοκαίρι! Ξεγνοιασιά, διακοπές, παιχνίδι, θάλασσα, παραλία – αυτές είναι οι λέξεις που βομβαρδίζουν τη διάνοια ενός παιδιού μόλις αισθανθεί τον ερχομό του! Κι όμως, ακόμη και αυτές οι χαλαρές κι ανέμελες μέρες χρειάζονται προσοχή – τόσο από τα παιδιά, όσο και από τους γονείς τους.

Όσο διασκεδαστική κι αν είναι μια δραστηριότητα, υπάρχουν κανόνες που πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη⋅ και μιας και τα παιδιά δεν φημίζονται για την προνοητικότητά τους, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, που απελευθερώνουν όλη τους τη συσσωρευμένη ενέργεια, είναι οι γονείς που θα πρέπει να προετοιμαστούν για να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους.

Κι ο νούμερο ένα κίνδυνος, ειδικά για τα παιδιά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Ο Κίνδυνος της Έκθεσης στον Ήλιο
Η βλαβερή επίδραση της υπερβολικής έκθεσης στις ακτίνες του ήλιου είναι πλέον αρκετά καλά και εκτενώς τεκμηριωμένη, ειδικά όταν δεν λαμβάνεται συστηματικά κάποιου είδους προστασία κατά την παιδική και εφηβική ηλικία: πρόωρη γήρανση, ταλαιπωρημένο δέρμα και ρυτίδες, σκληρύνσεις, εγκαύματα, οφθαλμικές παθήσεις και, δυστυχώς, ακόμη και καρκίνος του δέρματος – μια εξαιρετικά δυσάρεστη αλλά και επικίνδυνη μορφή κακοήθους νεοπλασίας.

Βασικοί Κανόνες Προστασίας κατά την Έκθεση στον Ήλιο
Το παιδικό δέρμα χρειάζεται προστασία, ιδιαίτερα κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας, κάθε φορά που βγαίνουν εκτός σπιτιού κατά τη διάρκεια τω πρωινών και μεσημεριανών ωρών – όχι μόνο όταν σκοπεύετε να πάτε στην παραλία. Ο βαθμός προστασίας και το είδος της εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία τους. Συγκεκριμένα:

  • Μωρά νεότερα των 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο. Να τα κρατάτε πάντοτε υπό σκιά, και να φροντίσετε να ενσωματώσετε στο καροτσάκι τους κάποιου είδους σκίαστρο.
  • Για την ένδυση των παιδιών σας προτιμήστε ελαφριά βαμβακερά ρούχα που θα καλύπτουν ολόκληρο το σώμα τους – περιλαμβανομένου και του κεφαλιού, με κάποιου είδους καπέλο! Το καπέλο θα πρέπει να καλύπτει όλο το κεφάλι, το πρόσωπο, τον λαιμό και τον αυχένα. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να είναι πλατύγυρο, ειδικά αν σκοπεύουν να παραμείνουν ώρες στον ήλιο.
  • Προτιμήστε ενδύματα με πυκνή ύφανση, ώστε να μην τα διαπερνά εύκολα η ακτινοβολία. Σημειώστε πως αρκετά ρούχα φέρουν πλέον στην ετικέτα τους σήμανση παράγοντα προστασίας υπεριώδους ακτινοβολίας.
  • Καλό είναι να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο από τις 10:00 ως τις 16:00, οπότε η ηλιοφάνεια είναι πολύ πιο έντονη.
  • Τα γυαλιά αποτελούν εξίσου σημαντικό μέσο προστασίας, ειδικά για τα παιδιά. Βεβαιωθείτε ότι ο φακός τους έχει τουλάχιστον 99% προστασία κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας.
  • Τους μαθαίνουμε να επιλέγουν και να χρησιμοποιούν το κατάλληλο αντηλιακό για το δέρμα τους, βοηθώντας τα να καταλάβουν πώς διαβάζεται ο δείκτης προστασίας.
  • Διδάξτε τα με το παράδειγμά σας⋅ με άλλα λόγια, φροντίστε να προστατεύετε και το δικό σας σώμα από τον ήλιο.
  •  

Λίγα Λόγια για τα Προϊόντα Αντηλιακής Προστασίας
Είναι σημαντικό να θυμάστε πως τα αντηλιακά προϊόντα είναι αποτελεσματικά μόνο όταν χρησιμοποιούνται σωστά! Για παράδειγμα, το αντηλιακό δεν αποτελεί δικαιολογία για μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο!

Εξίσου ζωτικής σημασίας είναι να μάθετε να επιλέγετε σωστά το αντηλιακό που αρμόζει στην ηλικία των παιδιών σας:

  • Να προτιμάτε προϊόντα αντηλιακής προστασίας με σήμανση προστασίας από την ακτινοβολία UVA και UVB.
  • Ο δείκτης προστασίας τους θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 50.
  • Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν οξυβενζόνιο, καθώς συσχετίζεται από ορισμένους με ήπια ορμονική δράση.
  • Σε περιοχές του δέρματος με ιδιαίτερη ευαισθησία, όπως το πρόσωπο και οι ώμοι, προτιμήστε αντηλιακό με οξείδιο ψευδαργύρου ή διοξείδιο τιτανίου, που καθιστούν την κρέμα ορατή ακόμη και μετά την τοποθέτησή της, ώστε να βεβαιώνεστε ότι δεν έχει μείνει κάποιο σημείο ακάλυπτο. Για βρέφη, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Το καλοκαίρι είναι η ομορφότερη εποχή του χρόνου για τα παιδιά. Ας την κάνουμε και την ασφαλέστερη!