Ανακαλύψετε απλές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την επικοινωνία σας με τα παιδιά σας παρά το βαρύ πρόγραμμα.

Η καλή επικοινωνία είναι το οξυγόνο κάθε ανθρώπινης σχέσης – επομένως, και της οικογένειας. Ωστόσο, η επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών δεν είναι τόσο εύκολη όσο… η αναπνοή. Το άγχος και οι πιέσεις της καθημερινότητας δυσχεραίνουν την ανάπτυξη θετικών σχέσεων στην οικογένεια, στερώντας το κύριο συστατικό τους: τον απαιτούμενο χρόνο. 

inner 29

Σ’ αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε απλές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την επικοινωνία σας με τα παιδιά σας παρά το βαρύ πρόγραμμα. 

Το παν, όμως, ξεκινά από τις προτεραιότητές μας. Ας δούμε πρώτα…

1. Γιατί Είναι Σημαντικό να Καλλιεργείτε Καλή Σχέση με τα Παιδιά Σας

Τα παιδιά ευημερούν και αναπτύσσονται φυσιολογικά σε ένα περιβάλλον όπου επικρατεί ειρήνη, ηρεμία και καλή επικοινωνία. Όταν αισθάνονται την αγάπη και τη στοργή των γονέων, νιώθουν ασφαλή και έτοιμα να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους, μαθαίνοντας καινούρια πράγματα. Η καλή επικοινωνία διασφαλίζει ότι, όταν αντιμετωπίσουν φόβο ή έλλειψη αυτοπεποίθησης, θα σας πλησιάσουν και θα ζητήσουν κατεύθυνση και βοήθεια. 

Επομένως, η ανοιχτή επικοινωνία διασφαλίζει ότι θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση της ζωής με επιτυχία.  

Να Είστε Παρόντες

2. Να Είστε Παρόντες

Αυτό περιλαμβάνει να δείχνετε προσωπικό ενδιαφέρον και να αφιερώνετε χρόνο για να συζητάτε μαζί τους οτιδήποτε μπορεί να τα αποσχολεί. Μια βόλτα στην εξοχή, ένα ομαδικό παιχνίδι ή και λίγα λεπτά μαζί στο αυτοκίνητο μπορούν να ανοίξουν ένα παράθυρο στη σκέψη τους και να αποκαλύψουν τα συναισθήματά τους.

Δείξτε ότι σας απασχολούν οι σκέψεις και τα αισθήματα των παιδιών σας: ένας τρόπος να το κάνετε αυτό είναι να θέτετε σαφείς κανόνες και όρια για βασικά πράγματα, αφήνοντας παράλληλα χώρο στα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα, δίχως να δίνετε οδηγίες για το καθετί. Να είστε καλοί ακροατές και να μην τα διακόπτετε όταν σας ανοίγουν την καρδιά τους.

Αφήστε τα παιδιά σας να πάρουν πρωτοβουλίες και υποστηρίξτε τα καθώς αναλαμβάνουν νέες ευθύνες. Αν θέλουν να προτείνουν μια οικογενειακή δραστηριότητα ή να αναλάβουν την προετοιμασία ενός γεύματος, μην προσπαθείτε να τα εμποδίσετε. Βοηθήστε τα να ανεξαρτητοποιηθούν και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.

3. Να Δαπανάτε Ποιοτικό Χρόνο Μαζί

Αυτό δεν σημαίνει απλά να βρίσκεστε όλοι μαζί στον ίδιο χώρο. Σημαίνει να κάνετε πράγματα μαζί, αξιοποιώντας ίσως καθημερινές δραστηριότητες, όπως το μαγείρεμα, το καθάρισμα, οι μετακινήσεις, για να ξεκινήσετε μια συζήτηση και να δείξετε πόσο πολύτιμες θεωρείτε τέτοιες στιγμές. Μην αφήνετε την τεχνολογία να σας αποξενώσει. 

Αν τα παιδιά διστάζουν να μιλήσουν, πάρτε την πρωτοβουλία να ανοιχτείτε εσείς πρώτα, μιλώντας για κάτι που απασχολεί εσάς. Όταν βλέπουν τους γονείς να ανοίγουν πρώτοι την καρδιά τους, θα είναι πιο εύκολο για εκείνα να κάνουν το ίδιο.

Να Οικοδομείτε Εμπιστοσύνη και Σεβασμό

4. Να Οικοδομείτε Εμπιστοσύνη και Σεβασμό

Από τη στιγμή της γέννησης ενός παιδιού, οι γονείς βοηθούν το μωρό τους να νιώσει ασφάλεια και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση για να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του. Σταδιακά, ωστόσο, ειδικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας, υπάρχει ο κίνδυνος αυτό το κλίμα να ξεθωριάσει. 

Για να το αποφύγετε αυτό, κάντε τις ανάγκες τους παιδιού, ακόμη κι όταν σας φαίνονται ανούσιες, προτεραιότητά σας: να είστε διαθέσιμοι κάθε φορά που τα παιδιά σας χρειάζονται υποστήριξη. Να κρατάτε τον λόγο σας όταν υποσχεστε κάτι. Αυτό θα τα βοηθήσει να σας σέβονται και, πρωτίστως, να σας εμπιστεύονται – και θα σας το ανταποδώσουν.  

Προσπαθήστε να καταλάβετε όχι μόνο τι τους απασχολεί, αλλά και τον τρόπο σκέψης τους. Αν εκφράσουν μια διαφορετική άποψη, μην αντιδράσετε υπερβολικά και μη βιαστείτε να την απορρίψετε. Ακούστε προσεκτικά τι έχουν να πουν και προσπαθήστε να τα λογικέψετε όπου χρειάζεται.

Να είστε προσαρμοστικοί και ευέλικτοι. Θέστε ξεκάθαρους κανόνες και όρια, αλλά καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά σας, αφήνετέ τους ολοένα περισσότερο χώρο για προσωπική πρωτοβουλία. Αφήστε τη σχέση σας να εξελιχθεί καθώς αναπτύσσονται και αποκτούν νέες συνήθειες και ενδιαφέροντα.

Όραμα της BetterLiving4All είναι να σας προσφέρει πρακτικές συμβουλές και λύσεις που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καθημερινή σας ζωή πιο απολαυστική και αποδοτική. Μάθετε περισσότερα, επικοινωνώντας με την έμπειρη ομάδα μας.