Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι μία από τις πιο ουσιώδεις αλλά και απαιτητικές κοινωνικές δεξιότητες.

Αν τη συνδυάσουμε δε με την ειλικρίνεια, που είναι εξαιρετικά δύσκολη στην εποχή μας, τότε η ανάπτυξη και η καλλιέργειά της είναι πραγματικός άθλος· ένας λόγος παραπάνω να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κάνουν την ειλικρίνεια και τη φιλαλήθεια βασικές τους προσωπικές αξίες. 

Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να κρατούμε τις υποσχέσεις που τους δίνουμε. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι λόγοι, τους οποίους θα ανακαλύψετε πιο κάτω. 

Εμπιστοσύνης

1. Οικοδομεί μια Σχέση Εμπιστοσύνης

Τα παιδιά δείχνουν αθώα, αλλά δεν είναι αφελή. Είναι πανέξυπνα και, το κυριότερο, πολύ παρατηρητικά. Λεπτομέρειες που ίσως εμάς μας διαφεύγουν τους κάνουν τρομερή εντύπωση και δύσκολα τις ξεχνούν.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, τα παιδιά εντοπίζουν πολύ εύκολα και γρήγορα το ψέμα και τη ανεντιμότητα στους μεγάλους – και συχνά τους αφήνουν εμβρόντητους όταν τους «ξεμπροστιάζουν» μπροστά σε άλλους!

Το πρόβλημα είναι, όμως, πως ένα παιδί που ανακαλύπτει πως ο γονιός του δεν κρατά τον λόγο του, εκτός του ότι θα αρχίσει να τον μιμείται, θα πάψει και να τον εμπιστεύεται. Κι αν συμβεί αυτό στα παιδικά του χρόνια, πόσο μάλλον στην δύσκολη εφηβεία!

Αν θέλετε, λοιπόν, να οικοδομήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σας, φροντίστε να κρατάτε πάντοτε τις υποσχέσεις που του δίνετε – ακόμη κι όταν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να θυσιάσετε χρόνο, κόπο και χρήματα.

Πολύτιμα

2. Μαθαίνουν πόσο Πολύτιμα Είναι για Σας

Οι υποσχέσεις, ειδικά στα παιδιά, δίνονται εύκολα και κρατιούνται δύσκολα. Αυτό ακριβώς είναι όμως που τις κάνει πολύτιμες για τη σχέση με τα παιδιά.

Θυμάστε τι είπαμε; Τα παιδιά δεν είναι αφελή – ακόμη κι αν το «παίζουν». Καταλαβαίνουν πότε δεν έχετε χρόνο ή έχετε άγχος. Όταν, παρόλα αυτά, κρατάτε τον λόγο σας, ειδικά όταν είναι δύσκολο, εκείνα το αισθάνονται και αντιλαμβάνονται πόσο πολύτιμα είναι για σας.

Αν φυσικά δεν κρατά τον λόγο σας, παίρνουν το ακριβώς αντίθετο μήνυμα.

3. Τους Διδάσκετε τον Σεβασμό

Όταν κρατάμε τον λόγο μας και παράλληλα βοηθούμε το παιδί να καταλάβει πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό για μας ορισμένες φορές, εξηγώντας του ότι το κάνουμε επειδή το αγαπούμε και κατανοούμε τις ανάγκες του, ουσιαστικά διδάσκουμε στο παιδί τι σημαίνει «σεβασμός»: σεβασμός για τις ανάγκες του άλλου.

Ένα παιδί που μαθαίνει πόσο κόπο και θυσίες κάνουν οι άλλοι σεβόμενοι τις δικές του ανάγκες θα μάθει ευκολότερα να κάνει το ίδιο για τους άλλους.  

4. Τους Διδάσκετε την Αξία της Συνέπειας και της Αξιοπιστίας

Το παιδί αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια όταν νιώθει πως μπορεί να εμπιστευτεί τον γονιό του. Έρευνες έχουν δείξει πως παιδιά με συνεπείς και αξιόπιστους γονείς είχαν την τάση να εκτιμούν και να καλλιεργούν πολύ πιο συστηματικά αυτές τις ιδιότητες κατά την ενηλικίωσή τους – γεγονός που μόνο οφέλη μπορεί να έχει για την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.

Ειλικρίνειας

5. Το Πολύτιμο Αγαθό της Ειλικρίνειας

Τέλος, όλα τα παραπάνω οφέλη θα συνδυαστούν σε ένα μοναδικό μα υπέροχο αποτέλεσμα: μια σχέση που θα χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια ανάμεσα σε σας και τα παιδιά σας. Όταν εκείνα θα σας λένε κάτι, θα είστε πλέον σίγουροι ότι σας λένε την αλήθεια. Θα μπορείτε να τα εμπιστεύεστε και, σταδιακά, να τα αφήσετε να ανοίξουν τα φτερά τους, δίχως να νιώθουν ότι τα καταπιέζετε ή τα «πνίγετε» με την υπερπροστατευτικότητά σας. Αυτό μόνο υγεία μπορεί να χαρίσει στη σχέση σας – και να την προστατέψει στο μέλλον.

Ναι, για πολλούς λόγους (πολύ περισσότερους από όσους αναφέραμε εδώ), αξίζει πραγματικά να κρατούμε πάντοτε τις υποσχέσεις που δίνουμε στα παιδιά μας. Φυσικά, για να γίνει αυτό, πρέπει να τους αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο, εκμεταλλευόμενοι κάθε ευκαιρία να ενισχύσουμε τη σχέση μας μαζί τους.

Η υπόσχεση της BetterLiving4All είναι διαχρονικά σταθερή – να σας προσφέρει καινοτόμες λύσεις που αναβαθμίζουν την καθημερινότητά σας! Μιλήστε μαζί μας και μάθετε περισσότερα για την γκάμα των προϊόντων μας που υπόσχονται μια καλύτερη ποιότητα ζωής!

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ