Η άνοιξη οργιάζει, ο καιρός είναι καλός – αλλά εμείς #ΜένουμεΣπίτι!

Και καλά κάνουμε! Δείχνοντας υπευθυνότητα και στοχαστικότητα για τους συνανθρώπους μας, ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και έχουμε περιορίσει τις μετακινήσεις μας στο απολύτως απαραίτητο.

Κι αν αυτό είναι δύσκολο και απαιτεί υπομονή από τους μεγάλους, πόσο μάλλον από ένα μικρό παιδί. Γι’ αυτό είναι σημαντικό κάθε γονιός να αφιερώσει χρόνο για να εξηγήσει με απλότητα, ψυχραιμία αλλά και σοβαρότητα στο παιδί του την κατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα αντιληφθεί ότι, παραμένοντας στο σπίτι, δείχνει αγάπη τόσο στους αγαπημένους του ανθρώπους, όσο και σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Βέβαια, μπορούμε να τα βοηθήσουμε κι εμείς να συνεργαστούν, περνώντας μαζί τους ποιοτικό, δημιουργικό χρόνο!

Αν έχετε ξεμείνει από ιδέες, και θέλετε να πάρετε λίγο το παιδί μακριά από το ηλεκτρονικό και να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί, ρίξτε μια ματιά παρακάτω!

Κουζίνα


   1. Εξόρμηση στην Κουζίνα!

Αφού θα μαγειρέψετε που θα μαγειρέψετε, γιατί να μην βάλετε το παιδί σας στην όλη διαδικασία;

Δεν χρειάζεται να του μάθετε να φτιάχνει μουσακά ή… γιουβαρλάκια. Αναθέστε του απλές αλλά ουσιαστικές εργασίες, όπως το να πλύνει τα λαχανικά, να τρίψει το τυρί, να ανακατέψει την κατσαρόλα, να ζυμώσει ή να πασπαλίσει τα κουλουράκια με ζάχαρη.

Αν μάλιστα φτιάξετε μαζί το αγαπημένο του φαγητό ή γλυκό, θα είναι μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία – και ίσως εκτιμήσει περισσότερο και τον δικό σας καθημερινό αγώνα στην κουζίνα.


    2. Ζωντανέψτε το Αγαπημένο του Παραμύθι…

Αντί να του διαβάσετε απλά την αγαπημένη του ιστορία, γιατί να μην την… δραματοποιήσετε;

Βγάλτε τον Σπίλμπεργκ που κρύβετε μέσα σας, μοιράστε ρόλους και παίξτε την ιστορία όσο πιο ζωντανά και πειστικά μπορείτε!

Εννοείται πως όλο αυτό πρέπει να γραφτεί σε βίντεο!


Καινούργιο

   3. … Ή Δημιουργήστε ένα Καινούργιο!

Η παιδική φαντασία οργιάζει – ειδικά όταν είναι κλεισμένη για μέρες στο σπίτι!

Γιατί, λοιπόν, να μην την εκμεταλλευτείτε; Δώστε στο παιδί μια ιδέα, ίσως με τον αγαπημένο του ήρωα, με την αγαπημένη του εποχή ή θέμα, και ζητήστε του να σκεφτεί ένα σκηνικό και να το ζωγραφίσει. Μετά, ζητήστε του να σκεφτεί την επόμενη φάση της ιστορίας και να τη ζωγραφίσει ξανά.

Σύντομα θα έχει δημιουργήσει το δικό του κόμικ!

   4. Θυμηθείτε… τα Παλιά

Ξεθάψτε παλιές βιντεοκασέτες ή βίντεο από τα παλιά και δείξτε στο παιδί σας πώς ήταν το σπίτι, η πόλη, η γειτονιά ή… η ζωή σας πριν έλθει στον κόσμο. Πιστέψτε μας, θα το ενθουσιάσει – ειδικά αν το παρακολουθήσει όλη η οικογένεια μαζί.


   5. Αν Έχετε Αυλή… Εκμεταλλευτείτε τη!

Αν έχετε κήπο ή αυλή, γιατί να μην εκμεταλλευτείτε τη λιακάδα και να τη μετατρέψετε σε έναν περιποιημένο, ανθοστόλιστο κήπο.

Λίγα φυτώρια, λίγα γλαστράκια, χώμα και μερικά εργαλεία και μπορείτε να περάσετε ένα ή περισσότερα πρωινά μαζί ευχάριστα και διασκεδαστικά. Μπορείτε δε να μάθετε στο παιδί ένα-δύο χαρακτηριστικά του κάθε φυτού, καθώς και πώς το φροντίζουμε σωστά.

Μεταμφιέσεις


   6. Ώρα για… Μεταμφιέσεις!

Πάρτε ψεύτικα μούσια, αξεσουάρ, στολές και οτιδήποτε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μασκαρέματα και γελάστε με τη ψυχή σας βγάζοντας φωτογραφίες και στέλνοντάς τες σε φίλους και συγγενείς!


   7. Εμπλουτίστε τις Γνώσεις του

Εκμεταλλευτείτε τις μέρες που είναι το παιδί μακριά από το σχολείο και εμπλουτίστε το λεξιλόγιό του με ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με λέξεις.

Παίξτε κρεμάλα, «όνομα, ζώο, φυτό», ή απλά δείξτε του εικόνες από αντικείμενα, ζώα ή καταστάσεις και μάθετέ του νέες λέξεις. Το μυστικό, φυσικά, είναι να προσαρμόσετε τη δυσκολία και τον αριθμό των λέξεων στην ηλικία του.

Άλλη καλή ιδέα είναι να επισκεφτείτε ένα… μουσείο! Μην το γελάτε! Υπάρχουν πολλά μεγάλα μουσεία του εξωτερικού που δίνουν τη δυνατότητα ψηφιακής περιήγησης, δίνοντάς σας έτσι την ευκαιρία να του μάθετε ένα σωρό ενδιαφέροντα πράγματα για έργα τέχνης, ιστορικά γεγονότα, κατασκευές κτλ.


8. Sinemania


   8. Σινεμανία… και Κουβεντούλα

Κλασική επιλογή – αλλά αντί απλά να καθίσετε στον καναπέ και να βλέπετε τη μία ταινία μετά την άλλη, γιατί να μην αφιερώνετε λίγο χρόνο μετά την προβολή για να κουβεντιάσετε με το παιδί;

Ρωτήστε το ποιος χαρακτήρας του άρεσε περισσότερο και γιατί, ποια σκηνή λάτρεψε και ποια μίσησε, τι θα άλλαζε στην ταινία. Ποιος ξέρει, μπορεί να έχετε έναν μελλοντικό τηλεκριτικό στην αγκαλιά σας!


Συχνά παραπονιόμαστε πως δεν έχουμε αρκετό χρόνο να περάσουμε με τα παιδιά μας. Να λοιπόν η ευκαιρία, ενώ παράλληλα προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας.

Δείτε το λοιπόν θετικά και εκμεταλλευτείτε τον χρόνο σας με το παιδί δημιουργικά και διασκεδαστικά!