Παρότι το κάπνισμα αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα αιτία για την εμφάνιση και ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα, ένα ποσοστό περίπου 20% - διόλου ευκαταφρόνητο! – που διαγιγνώσκεται με τη σοβαρή αυτή πάθηση δεν έχει καπνίσει ποτέ. Προφανώς υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που πυροδοτούν την ανάπτυξη της νόσου – πολλοί από τους οποίους έχουν προσδιοριστεί από την επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με σχετικές έρευνες, η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία ανάπτυξη καρκίνου στον πνεύμονα είναι η έκθεση σε ραδόνιο σε οικιακά και επαγγελματικά περιβάλλοντα. Το παθητικό κάπνισμα και ο αμίαντος επίσης περιλαμβάνονται στα πλέον συνήθη αίτια. Το 2013, ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) πρόσθεσε στη σχετική λίστα και την αέρια ρύπανση, ειδικά τις εκπομπές μικροσωματιδίων.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για εκείνο το έτος προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Παρότι η επιστημονική κοινότητα υποπτευόταν το σημαντικό ρόλο της ρύπανσης του αέρα που αναπνέουμε στην καρκινογένεση, ήδη από τη δεκαετία του 1940, δεν είχαν υπάρξει επαρκή στοιχεία για να τεκμηριωθεί αυτή η υποψία. Τα τελευταία 50 χρόνια ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός ερευνών και επιμελημένων μελετών από πολλούς ανεξάρτητους επιστημονικούς φορείς κατέδειξε πως οι αέριοι ρύποι, ειδικά μικροσωματίδια της τάξης των PM2.5, σαφέστατα συμβάλλουν στη δημιουργία καρκινικών συσσωματώσεων στον πνεύμονα, όπως και στην ουροδόχο κύστη.

Πώς Συμβάλλει η Ρύπανση του Αέρα στην Εμφάνιση Καρκίνου

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν τους μηχανισμούς που σχετίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση με την ανάπτυξη καρκίνου, με τα σωματίδια και χημικά που ανήκουν τον κλάδο των PAHs να αποτελούν τον πλέον προφανή ύποπτο.

Τα συγκεκριμένα σωματίδια, όταν εισπνέονται μπορούν να προκαλέσουν άμεση βλάβη στο DNA των κυττάρων στον πνευμονικό ιστό. Άλλα σωματίδια εξαιρετικά μικρού διαμετρήματος εισχωρούν και κατακάθονται βαθιά στους πνεύμονες, προκαλώντας μακροχρόνιες φλεγμονές και αύξηση του ρυθμού πολλαπλασιασμού των κυττάρων. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτή η διαδικασία με κάποιον τρόπο πυροδοτεί την καρκινογένεση.

Άλλοι Αέριοι Ρύποι και η Σχέση τους με τον Καρκίνο

Εκτός από τη ρύπανση του αέρα, υπάρχουν κι άλλοι ρύποι που μεταφέρονται διαμέσου του αέρα και συσχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται:

  • Ο καπνός του τσιγάρου: το 90% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα σχετίζονται με χρήση τσιγάρων και άλλων ειδών καπνού – πράγμα λογικό, αν λάβουμε υπόψη πως ένα και μόνο τσιγάρο περιέχει πάνω από 4,000 χημικά στοιχεία που ο πνεύμονάς μας δεν είναι σχεδιασμένος να εισπνέει, και τουλάχιστον 60 από αυτά έχουν χαρακτηριστεί εξαιρετικά καρκινογόνα.
  • Ραδόνιο: αόρατο, άοσμο και ραδιενεργό, το συγκεκριμένο αέριο εισχωρεί σε κτίρια από ρωγμές του πατώματος και των τοίχων.
  • Αμίαντος: ο αμίαντος είναι υπεύθυνος για το 4% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα, καθώς τα σωματίδιά του εισχωρούν βαθιά στον πνεύμονα, προκαλώντας σοβαρές φλεγμονές και άλλα προβλήματα υγείας.
  • Φορμαλδεΰδη, χρώμιο κ.ά. Σημειωτέο, τα δύο πρώτα υπάρχουν και στον καπνό των τσιγάρων.

Πώς θα Προστατέψετε τον Εαυτό σας

Παρότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου, όπως η κληρονομικότητα, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε δραστικά τις πιθανότητες να αντιμετωπίσετε μια τόσο δύσκολη πάθηση:

  1. Μην Καπνίζετε! Κι αν το κάνετε, κόψτε όσο το δυνατόν ταχύτερα. Το τσιγάρο σκοτώνει με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους τόσο το σώμα σας, όσο και την ποιότητα ζωής σας.
  2. Ελέγξτε τους Χώρους σας για Ραδόνιο. Υπάρχουν σχετικά προϊόντα στο εμπόριο που σας βοηθούν να το κάνετε μόνοι σας.
  3. Υιοθετήστε έναν Υγιή Τρόπο Ζωής και Διατροφής.
  4. Καθαρίστε τον Αέρα που Εισπνέετε στο Σπίτι σας. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά και ιστορικό στην οικογένεια με καρκίνο στον πνεύμονα. Μια συσκευή καθαρισμού αέρα όπως αυτή της ΙQ AIR θα διασφαλίσει πως ο αέρας που ανασαίνετε στους προσωπικούς σας χώρους δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία τη δική σας και της οικογένειάς σας.

Η υγεία είναι το πολυτιμότερό μας αγαθό. Προστατέψτε την γεμίζοντας τα πνευμόνια σας με πεντακάθαρο οξυγόνο!

betterliving buttons-02