Η βιωσιμότητα έχει γίνει πλέον προτεραιότητα για κράτη, πολυεθνικές, μεγάλες επιχειρήσεις – αλλά και απλούς ανθρώπους. Ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά έχουν αντιληφθεί πλέον την αξία της για την τσέπη τους, τον πλανήτη και τις μελλοντικές γενιές. 

Έχετε αναρωτηθεί πώς μπορεί να γίνει και το δικό σας σπίτι πιο… φιλικό, τόσο για τον πλανήτη όσο και για το πορτοφόλι σας; 

Ανακαλύψτε 5 απλούς τρόπους διαβάζοντας παρακάτω. 

1. Αποφύγετε το Πλαστικό 

Το πλαστικό είναι πραγματική πληγή για τη Γη. Παρότι εκπληκτικό ως υλικό, έχουμε παράγει ως ανθρωπότητα υπερβολικά μεγάλη ποσότητα – και δεν έχουμε ιδέα πώς να το ξεφορτωθούμε! 

Το πλαστικό δεν αποσυντίθεται, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Και παρότι η ανακύκλωση έχει βοηθήσει κάπως να μειωθεί η παραγωγή πλαστικού τα τελευταία χρόνια, εκατομμύρια τόνοι εξακολουθούν να επιβαρύνουν πλήθος οικοσυστήματα – καθώς και την τσέπη μας. 

Ένα πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, είναι να μειώσετε την αγορά προϊόντων με πλαστική συσκευασία. Παράδειγμα: δεν χρειάζεται να αγοράζετε δεκάδες μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού κάθε μήνα. Έχετε τη βρύση σας. Αγοράστε ένα φίλτρο και το πρόβλημα έχει λυθεί. 

inner 02

2. Σκεφτείτε Πριν Αγοράσετε 

Ας το παραδεχτούμε: όταν πηγαίνουμε στην αγορά, συχνά αγοράζουμε πολύ περισσότερα από όσα είχαμε αρχικά σκοπό. Κάτι έχει βγει σε προσφορά, κάτι μας κίνησε την περιέργεια, κάτι μας άνοιξε την όρεξη – όπως κι αν έχει, συχνά τυχαίνει να αγοράζουμε περισσότερα απ’ όσα πραγματικά χρειαζόμαστε. 

Καιρός να το αλλάξουμε αυτό. Πρώτα σκεφτείτε τι πραγματικά χρειάζεστε και μετά αγοράστε μόνο αυτό. Μια σχετική λίστα και λίγη αυτοσυγκράτηση θα σας βοηθήσει πολύ να περιορίσετε σημαντικά τον υπερκαταναλωτισμό και να μειώσετε τα περιττά έξοδα. 

 

3. Μειώστε στο Απαραίτητο την Κατανάλωση Νερού 

Το νερό σπάνια παρέχεται δωρεάν – όπως φροντίζει τακτικά να σας θυμίζει η τοπική υπηρεσία ύδρευσης. Σε κάποιες περιοχές, μάλιστα, είναι σχετικά λιγοστό και, συνεπώς, ακριβότερο. 

Υπάρχουν, λοιπόν, ορισμένα απλά τρικ που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την κατανάλωσή του: 

  • Να κάνετε ντους αντί για μπάνιο. 
  • Να ποτίζετε τον κήπο ή το γκαζόν σας ανά δύο μέρες και νωρίς το βράδυ. 
  • Ελέγξτε βρύσες και σωληνώσεις για τυχόν διαρροές. 

inner 01

4. Εκμεταλλευτείτε την Ηλιακή Ενέργεια 

Η ηλιακή ενέργεια είναι άφθονη στη Γη, κι εμείς έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα με περισσότερες από 300 μέρες ηλιοφάνειας ανά έτος. Δεν είναι κρίμα να πηγαίνει τόση καθαρή και εντελώς δωρεάν ενέργεια ανεκμετάλλευτη; 

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ έχουν γίνει πλέον πιο οικονομικά από ποτέ και θα μειώσουν δραστικά –ή και θα μηδενίσουν- τα έξοδα ηλεκτροδότησης στο σπίτι σας. 

 

5. Κάντε το Σπίτι σας Ενεργειακά Αποδοτικό 

Το σύγχρονο νοικοκυριό είναι ένα αχόρταγο ενεργοβόρο τέρας – που κατασπαράζει ενέργεια και… ευρώ. Καλό είναι να ξεκινήσετε μια… δίαιτα σ’ αυτό το τέρας, με μικρές αλλά σημαντικές κινήσεις που μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ποσότητα ρεύματος που καταναλώνετε. Για παράδειγμα: 

  • Τοποθετήστε παντού λαμπτήρες LED, με διάρκεια ζωής τουλάχιστον μιας δεκαετίας. 
  • Αντικαταστήστε σταδιακά παλιότερες συσκευές με νεότερες, μεγαλύτερης ενεργειακής κλάσης. 
  • Επενδύστε στην έξυπνη τεχνολογία, που σας επιτρέπει να ελέγχετε τη λειτουργία των συσκευών σας μέσω της κινητής σας συσκευής και να τις απενεργοποιείτε όταν δεν τις χρειάζεστε. 
  • Χρησιμοποιήστε πολύπριζα για συσκευές που τραβούν ρεύμα ακόμη κι όταν δεν λειτουργούν, όπως ο φορητός υπολογιστής, οι φορτιστές, ο εκτυπωτής, η τηλεόραση κ.λπ. Όταν δεν τις χρησιμοποιείτε, κλείστε το πολύπριζο. 
  • Μονώστε καλά το σπίτι σας, ειδικά τους τοίχους και την οροφή. 
  • Ελαχιστοποιήστε το κόστος κλιματισμού, τοποθετώντας αντηλιακές μεμβράνες στα παράθυρά σας. Μειώνουν δραστικά όχι μόνο την αντηλιά, αλλά και την ακτινοβολία και τη θερμότητα, διατηρώντας τους χώρους σας δροσερούς το καλοκαίρι και ζεστούς τον χειμώνα. Ως αποτέλεσμα, η χρήση θερμαντικών συσκευών και κλιματιστικού περιορίζεται στο ελάχιστο.   

 

Οι αμερικανικής κατασκευής αντηλιακές μεμβράνες παραθύρων της SolarGard μπλοκάρουν έως 99% της υπεριώδους ακτινοβολίας, αναβαθμίζοντας την ενεργειακή κλάση της κατοικίας σας και μειώνοντας το κόστος κλιματισμού έως 30%

Εφαρμόζονται τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, σε αποχρώσεις που προσαρμόζονται στις αισθητικές ανάγκες του δικού σας χώρου, δίχως να επηρεάζουν την ορατότητα.

Στόχος μας εδώ, στη BetterLiving4All, είναι να κάνουμε την καθημερινή σας ζωή πιο ευχάριστη και παραγωγική. Επικοινωνήστε με την ομάδα μας και ανακαλύψτε σήμερα κιόλας πώς μπορείτε να μειώσετε άμεσα τους λογαριασμούς ρεύματος στο σπίτι και την επιχείρησή σας.