Ανακαλύπτοντας πόσο επικίνδυνη είναι η σκόνη, θα έχετε ακόμη περισσότερους λόγους να απαλλάξετε το σπίτι και τον προσωπικό σας χώρο από αυτήν!

Σκόνη – την βλέπουμε παντού γύρω μας και τόσο συχνά, που ίσως την έχουμε συνηθίσει περισσότερο από όσο πρέπει.

Στην πραγματικότητα, όσο άκακη κι αν δείχνει, η οικιακή σκόνη κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Το άρθρο αυτό σκοπό έχει να σας αφυπνίσει! Ανακαλύπτοντας πόσο επικίνδυνη είναι η σκόνη, θα έχετε ακόμη περισσότερους λόγους να απαλλάξετε το σπίτι και τον προσωπικό σας χώρο από αυτήν!

Σκόνη – Ξενοδοχείο Μικροοργανισμών

Η σκόνη δεν είναι απλά τριμμένο χώμα· αποτελείται από ένα συνδυασμό χώματος, τροφικών υπολειμμάτων, απολεπισμένου δέρματος, υφασμάτινων ινών, τριχών (τόσο από ανθρώπους όσο κι από ζώα), αποσυντιθέμενων εντόμων και των περιττωμάτων τους, καθώς και πλήθους μικροοργανισμών. Πράγματι, η σκόνη φιλοξενεί πλήθος βακτηρίων και μυκήτων, καθώς και οργανικό υλικό από ανθρώπους και ζώα. Σύμφωνα με μια μελέτη του Τμήματος Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, η ανάλυση της σκόνης από ένα σπίτι μπορεί να αποκαλύψει με μεγάλη ακρίβεια τη γεωγραφική περιοχή του σπιτιού, το φύλο των ενοίκων, καθώς και το είδος των κατοικίδιων που συμβιώνουν μαζί τους.

Τα πορίσματα της σχετικής έρευνας δημοσιεύτηκαν σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό. Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ερευνητικής ομάδας, λήφθηκαν δείγματα από τουλάχιστον 1.200 διαφορετικά σπίτια σε διάφορες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η έρευνα απέδειξε πως, κατά μέσο όρο, η σκόνη κάθε σπιτιού περιέχει πάνω από 5.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων και 2.000 είδη μυκήτων! Ο συνδυασμός μυκήτων και βακτηρίων αποκαλύπτει πολλά για το κάθε σπίτι, κυρίως για τις συνθήκες υγιεινής και την ποιότητα διαβίωσης.

Ναι, καθημερινά περιβαλλόμαστε από έναν τεράστιο μικρόκοσμο οργανισμών, πολλοί από τους οποίους είναι άκακοι, ορισμένοι μάλιστα είναι και ωφέλιμοι, άλλοι όμως ελλοχεύουν μικρότερους ή μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία μας.

Τι Μπορείτε να Κάνετε

Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί εισέρχονται στον χώρο μας μέσω της επαφής με το εξωτερικό περιβάλλον: από τα ανοιχτά παράθυρα και την πόρτα, ή τα ρούχα και τα παπούτσια μας. Προφανώς, το σπίτι σας δεν μπορεί να μείνει μονίμως ερμητικά κλειστό, ούτε υπάρχει λόγος να κυκλοφορείτε συνεχώς με ένα απολυμαντικό στο χέρι.

Είναι σημαντικό, όμως, να ξεσκονίζουμε συχνά και να απολυμαίνουμε τακτικά τον προσωπικό μας χώρο, ιδιαίτερα αντικείμενα και σημεία που χρησιμοποιούμε συχνά, όπως το γραφείο μας, ο υπολογιστής, ο πάγκος της κουζίνας, το τραπέζι και το κρεβάτι μας και ούτω καθεξής.

Η σκόνη γίνεται επικίνδυνη όταν συσσωρεύεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες στον αέρα που αναπνέουμε, προκαλώντας αλλεργίες και αναπνευστικές παθήσεις, και κάνοντας το σώμα μας ευάλωτο σε ιώσεις. Φροντίστε, λοιπόν, να αερίζετε καλά τον χώρο σας και να καθαρίζετε τακτικά τα φίλτρα των κλιματιστικών σας, καθώς και τα πτερύγια των ανεμιστήρων που χρησιμοποιείτε στον χώρο σας.

Η σκόνη είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Διατηρώντας τη, ωστόσο, σε κατάλληλα επίπεδα, θα προστατέψουμε τόσο τη δική μας υγεία, όσο και των αγαπημένων μας προσώπων.