Η οικογένεια και η εργασία αποτελούν τους δύο σημαντικότερους παράγοντες στη ζωή κάθε ατόμου. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τους γονείς, που έχουν την ευθύνη να προμηθεύουν σε τακτική βάση τα αναγκαία για το παιδί ή τα παιδιά τους, δίχως παράλληλα να αμελούν τις συναισθηματικές τους ανάγκες. 

Φυσικά, αυτό μόνο εύκολο δεν είναι, ειδικά στις μέρες μας. 

Το μυστικό, για άλλη μία φορά, είναι η ισορροπία. Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψετε ορισμένες απλές, πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εξισορροπήσετε την οικογενειακή με την επαγγελματική σας ζωή. 

betterliving article1 inner2 2401

Ορίστε τις Προτεραιότητές σας

Εντοπίστε τα «σημεία» στα οποία συνήθως συγκρούεται το οικογενειακό με το επαγγελματικό σας πρόγραμμα. Τις περισσότερες φορές οι δυσκολίες εντοπίζονται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες. 

Στη συνέχεια, ορίστε τις προτεραιότητές σας. Τι είναι σημαντικότερο για εσάς τη συγκεκριμένη στιγμή; Μπορεί να μην είναι εύκολο να καταλήξετε σε μια απάντηση, αλλά πρέπει να το κάνετε. Κι όταν το κάνετε, πρέπει να υποστηρίξετε σταθερά και αποφασιστικά την επιλογή σας. Πώς; 

Κατ’ αρχάς, θέτοντας όρια: ορίστε ποια ώρα σε κάθε μέρα τελειώνουν οι επαγγελματικές σας υποχρεώσεις και μην κάνετε εξαιρέσεις. Ενημερώστε τους πελάτες, τους συνεργάτες και τον εργοδότη σας πώς δεν θα μπορούν να σας βρουν από κάποια στιγμή και μετά στο κινητό ή στο email σας. Αν χρειαστεί, απενεργοποιήστε τα. Θα χρειαστούν χρόνο για να αντιληφθούν και να σεβαστούν οι άλλοι τα όριά σας, αλλά μην κάνετε συμβιβασμούς. Όσο πιο απαρέγκλιτα τα τηρήσετε, τόσο γρηγορότερα θα τα σεβαστούν και οι άλλοι. 

betterliving article1 inner4 2401

Διαχειριστείτε Έξυπνα τον Χρόνο σας 

Είναι σημαντικό να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ ποιοτικού και ποσοτικού χρόνου, ειδικά όσον αφορά την οικογένειά μας. Είναι καλύτερο να περάσουμε μισή ώρα ή μία ώρα με την οικογένειά μας, η οποία ωστόσο να είναι ουσιαστική, παρά τρεις ή τέσσερις ώρες κατά τις οποίες το κάθε μέλος της οικογένειας ασχολείται με το κινητό του ή βλέπει τηλεόραση. 

Επομένως, φροντίστε ο χρόνος που δαπανάτε με την οικογένειά σας να είναι αφιερωμένος πραγματικά σε αυτή: ουσιαστικές συζητήσεις, ομαδικά παιχνίδια, περίπατοι, άθληση ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα σας «αναγκάζει» να αλληλεπιδράσετε ουσιαστικά. 

 

Βελτιώστε την Επικοινωνία και τη Συνεργασία σας

Σε οποιαδήποτε κατάσταση περιλαμβάνεται πίεση χρόνου και γεμάτα προγράμματα, η επικοινωνία και η καλή συνεργασία είναι τα κλειδιά της επιτυχίας. 

Ωστόσο, προσέξτε το εξής: επικοινωνία δεν σημαίνει ανακοίνωση του τι σκοπεύετε να κάνετε. Ούτε συνεργασία σημαίνει να υποχωρεί μονίμως ο/η σύντροφός σας στις δικές σας απαιτήσεις και παρακλήσεις. Χρειάζονται αμοιβαίοι συμβιβασμοί. Αν διαπιστώσετε ότι οι υποχωρήσεις είναι μονίμως μονόπλευρες, τότε είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσει κρίση στην προσωπική σας ζωή. 

Η Σημασία της Αυτοφροντίδας

Όταν υπάρχει πρόβλημα κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, οι οδηγίες λένε πως οι γονείς πρέπει πρώτα να φορέσουν εκείνοι τις μάσκες οξυγόνου και στη συνέχεια να τη φορέσουν στα παιδιά τους. Ο λόγος είναι απλός: αν ο γονέας λιποθυμήσει, δεν θα μπορέσει εκ των πραγμάτων να βοηθήσει και να προστατέψει το παιδί του. 

Το σημείο εδώ δεν είναι ότι ο γονέας πρέπει να βάζει τις δικές του ανάγκες πάνω από τις ανάγκες του παιδιού του. Το αντίθετο: για να μπορέσει ο γονέας να φροντίσει τις ανάγκες του παιδιού πρέπει να είναι πρώτα εκείνος καλά. 

betterliving article1 inner1 2401

Επομένως, φροντίστε να ξεκουράζεστε καλά και να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας για να αναζωογονείστε. Φροντίζοντας ισορροπημένα τον εαυτό σας, φροντίζετε την οικογένειά σας.  

Μπορείτε να εξισορροπήσετε την οικογενειακή και την επαγγελματική σας ζωή. Δοκιμάστε τις παραπάνω συμβουλές και θα διαπιστώσετε πως, με λίγη υπομονή και επιμονή, τα πράγματα θα βελτιωθούν αρκετά γρήγορα.