Μάιος – ένας από τους πιο μαγευτικούς αλλά και παραγωγικούς μήνες του χρόνου!

Παρότι μας προετοιμάζει με τη ζέστη του για το καλοκαιράκι, παράγει πλήθος πεντανόστιμα φρούτα και λαχανικά, γεμάτα θρεπτικά στοιχεία και ενέργεια, που μπορούν να μας βοηθήσουν στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος και να ετοιμαστούμε για τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις.

Παρακάτω, έχουμε επιλέξει τα πλέον διαιτητικά από τα προϊόντα του…

Φρούτα

  1. Κεράσι
    Το κεράσι είναι ένα κι ένα για μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές που ετοιμάζονται για εξετάσεις, καθώς αποδεδειγμένα συμβάλλει στη διανοητική επαγρύπνηση και καταπολεμά την πνευματική εξάντληση. Παράλληλα, μπορεί με τη γλύκα του να κατασιγάσει τη λιγούρα για κάποιο παχυντικό γλυκό, ενώ παράλληλα, λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, δημιουργεί εύκολα αίσθημα κορεσμού.
    Τέλος, η σάρκα και η φλούδα του κερασιού έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, τον διαβήτη και την υψηλή χοληστερόλη.

  2.  Βερίκοκο
    Ένα από το πιο αγαπητά ανοιξιάτικα φρούτα, τα βερίκοκα αποτελούν πραγματική λιχουδιά, ενώ τρώγονται πανεύκολα δίχως να χρειάζεστε μαχαίρια και να γεμίζετε τον τόπο με ζουμιά και φλούδες. Είναι, όμως, και πολύ πλούσια σε βιταμίνες Β, Α και C, καθώς και σε κάλιο, σίδηρο και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Ο θρεπτικός τους πλούτος έχει τεκμηριωμένα ευεργετική επίδραση στο πεπτικό και καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ χαρίζει λάμψη στην επιδερμίδα και συμβάλλει στην καλή όραση. Τέλος, έχουν μόλις 25 θερμίδες στα 100 γραμμάρια!

  3.  Φράουλα
    Τα πορτοκάλια έχουν το «όνομα», μα η φράουλα τη χάρη, καθώς έχει περισσότερη βιταμίνη C, αποτελώντας έτσι ιδανική επιλογή για επιδόρπιο αλλά και σνακ. Οι φράουλες έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ και φλαβονοειδή, που είναι αμφότερα ισχυρά αντιοξειδωτικά, με διαπιστωμένη δράση κατά των ελεύθερων ριζών, της καρκινογένεσης και άλλων οργανικών δυσλειτουργιών. Σημειώστε, επίσης, πως οι φράουλες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και χαμηλές σε θερμίδες – μόλις 45 ανά 100 γραμμάρια – και άρα ιδανικές για αδυνάτισμα.

Λαχανικά

  1. Ραπανάκια
    Διάσημο ως ορεκτικό, το ραπανάκι χαρακτηρίζεται από εκπληκτικές αντισηπτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της καρκινογένεσης καθώς και στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Πλούσιο σε βιταμίνη Β και C, καθώς και σε στοιχείο πως το μαγνήσιο, το κάλιο, και το φυλλικό οξύ, το ραπανάκι έχει μόλις 20 θερμίδες/100 γρ. και είναι πλήρεις φυτικών ινών – ό,τι πρέπει για το διαιτολόγιό σας!

  2.  Φασολάκια
    Τα φασολάκια, σε όλες τους τις εκδοχές, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, C, A, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, χαλκό, φωσφόρο και φυλλικό οξύ – ένας συνδυασμός στοιχείων που είναι πολύ ευεργετικός για τον ανθρώπινο μεταβολισμό. Πλούσια σε φυτικές τους ίνες, μας χορταίνουν εύκολα με ελάχιστες θερμίδες – αρκεί να μαγειρευτούν διαιτητικά!

  3. Παντζάρι
    Πεντανόστιμα, με έντονο χρώμα και υπέροχο άρωμα, τα παντζάρια περιέχουν βιταμίνες C και Α, όπως και ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο και θεωρούνται από τους διατροφολόγους ιδανική τροφή για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και για αδυνάτισμα, καθώς αντιστοιχούν σε μόλις 45 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια!

  4.  Ραδίκια
    Τα ραδίκια θεωρούνταν ήδη από την αρχαιότητα γιατρικό για το ανθρώπινο σώμα – κι όντως έτσι είναι: με πλήθος αμινοξέων, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και βιταμινών (κυρίως Β, C και K), τα ραδίκια βοηθούν το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες, ενισχύουν την κατάλληλη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και αντιστοιχούν σε μόλις 20 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, καθώς και μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών.

Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν, τα δώρα της φύσης με τον καλύτερο τρόπο!