Το ερώτημα αυτό έχει καταντήσει, από απλή διατροφική απορία, φιλοσοφικό ζήτημα! Έχουν ακουστεί και δημοσιευτεί τόσο πολλές διαφορετικές απόψεις, ώστε είναι λογικό οι περισσότεροι από μας να μην ξέρουμε τι τελικά ισχύει, και τι όχι.

Δεν νομίζετε πως ήρθε ο καιρός να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση στο συγκεκριμένο ζήτημα;

Αν ναι, δεν έχετε παρά να συνεχίσετε να διαβάζετε…

Νερό και Αδυνάτισμα

Πρώτον, ας ξεκινήσουμε με τα αυτονόητα. Το νερό δεν έχει θερμίδες, αλλά ούτε και αδυνατίζει από μόνο του. Πίνοντας, όμως, μπόλικο νερό, βοηθάτε τον μεταβολισμό σας και γεμίζετε το στομάχι σας, με αποτέλεσμα να τρώτε μικρότερα γεύματα για να χορτάσετε: μια έρευνα της American Chemical Society της Βοστώνης διαπίστωσε πως, με 1-2 ποτήρια πριν από κάθε γεύμα, μπορεί να καταναλώσετε από 75 έως 90% λιγότερες θερμίδες.

Συνεπώς, η κατανάλωση νερού πριν το γεύμα γενικά κάνει καλό και συμβάλλει στο αδυνάτισμα.

Τι ισχύει, όμως, για την κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια του γεύματος; Ας δούμε ορισμένους μύθους που κυκλοφορούν ευρέως, καθώς και τις αντίστοιχες αλήθειες.

  • Μύθος: η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια του γεύματος προκαλεί κατακράτηση υγρών.
    Στην πραγματικότητα, η μετριοπαθής κατανάλωση νερού, οποτεδήποτε μέσα στη μέρα, διεγείρει τη λειτουργία των νεφρών.
  • Μύθος: το νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος συμβάλλει στην ευκολότερη πέψη των τροφών.
    Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς πολλά εξαρτώνται από την ιδιοσύσταση του κάθε οργανισμού.

Σε γενικές, πάντως γραμμές, το κρύο νερό δεν βοηθά στην αποτελεσματικότητα ή την ταχύτητα της πέψης, καθώς ανεβάζει το pH του σώματος, ενώ παράλληλα αραιώνει και εξασθενεί κάπως τα πεπτικά υγρά, ενώ παράλληλα συσφίγγει τις ελαιώδεις τροφές. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το στομάχι σας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να διασπάσει την τροφή. 

Συμπέρασμα; Το κρύο νερό πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Το ζεστό ή χλιαρό νερό δεν έχει την ίδια δυσάρεστη επίδραση στην πέψη, αλλά ούτε και τη βοηθά με κάποιον τρόπο – ιδιαίτερα αν έχετε την καλή συνήθεια να μασάτε καλά την τροφή σας προτού την καταπιείτε.

Είναι, λοιπόν, καλύτερο να πίνετε νερό πριν (περίπου 20 με 30 λεπτά) και μετά το γεύμα, παρά κατά τη διάρκειά του. Έτσι θα χορταίνετε ευκολότερα, θα προστατεύετε αποτελεσματικότερα τα τοιχώματα του πεπτικού σας συστήματος και να ενυδατώνετε το σώμα σας πιο αποτελεσματικά.

Από την άλλη, καλό είναι να θυμάστε πως ο κάθε οργανισμός έχει και τις… ιδιοτροπίες του. Δεν εκλύουν όλα τα σώματα τα πεπτικά τους υγρά στον ίδιο χρόνο ή σε επακριβώς προκαθορισμένες ποσότητες. Αν παρατηρείτε πως το νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων προκαλεί φούσκωμα, καλό θα ήταν να το αποφεύγετε τελείως, σε οποιαδήποτε θερμοκρασία. Αν πάλι νιώθετε πως το νερό, όταν γευματίζετε, διευκολύνει κάπως την πέψη, δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε για κάποιο διάστημα – πάντοτε, όμως, σε μικρές ποσότητες και σε θερμοκρασία δωματίου.