Δυστυχώς, μια από τις πιο παραμελημένες και συνάμα εύκολες συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε για να προστατεύσετε την υγεία σας είναι να παραμένετε επαρκώς ενυδατωμένοι. Τα πλεονεκτήματα της επαρκούς ενυδάτωσης είναι πολλαπλά και συχνά ζωτικής σημασίας για την ευημερία του σώματός μας.

Ορισμένα από τα πλέον σημαντικά οφέλη για το σώμα μας περιλαμβάνουν:

  • Αυξάνει τις νοητικές σας επιδόσεις.
    Ο εγκέφαλός μας αποτελείται κατά σχεδόν 85% από νερό. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως η κακή ενυδάτωση μειώνει την ικανότητά του να λειτουργεί αποτελεσματικά, επηρεάζοντας σημαντικά την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε και ίσως προκαλεί κάποια σύγχυση και διανοητική θολούρα. Ακόμη και μικρά επίπεδα αφυδάτωσης μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη διάθεσή σας και την ικανότητά σας να σκέφτεστε συνθετικά.

  • Αυξάνει τις σωματικές σας επιδόσεις.
    Έχει αποδειχτεί πως η ικανότητα ενός ατόμου να ασκείται σωματικά μειώνεται σημαντικά όταν έχει αφυδατωθεί σε ποσοστό μόλις 2%. Όταν η αφυδάτωση φτάνει στο 5%, οι σωματικές μας επιδόσεις μειώνονται σε ποσοστό 30%. Αντίθετα, όταν παραμένετε καλά ενυδατωμένοι, θα έχετε τη δυνατότητα να αποδίδετε στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας. Επιπρόσθετα, η αφυδάτωση μπορεί να συμβάλλει στην υπερθέρμανση των μυών μας, ειδικά σε πολύ θερμά περιβάλλοντα ή σε δραστηριότητες που θερμαίνουν το σώμα. Στην περίπτωση αυτή, οι μύες παθαίνουν κράμπες και χάνουν την ελαστικότητά τους.

  • Διατηρεί το μεταβολισμό σας ισχυρό.
    Πολλές από τις λειτουργίες του μεταβολισμού σας εξαρτώνται άμεσα από την ποσότητα νερού που υπάρχει στο σώμα σας. Το 2007 μια ομάδα ερευνητών στη Γερμανία παρατήρησαν πως οι λειτουργίες του μεταβολισμού αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 24% για μία τουλάχιστον ώρα μετά την κατανάλωση μισού λίτρου νερού.

  • Βοηθά να παραμένει η αναπνοή σας δροσερή.
    Το σάλιο μας έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και βοηθά την αναπνοή μας να παραμένει δροσερή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

  • Θα τρώτε μικρότερες ποσότητες φαγητού
    Πολλές φορές αυτό που ερμηνεύουμε ως πείνα είναι στην πραγματικότητα δίψα. Η κατανάλωση νερού μπορεί να μειώσει αυτή την αίσθηση και να μας βοηθήσει να περιορίσουμε την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε. Επίσης, το νερό αλληλεπιδρά με συγκεκριμένες τροφές όπως η βρώμη, διογκώνοντάς τα, γεγονός που επίσης ενισχύει την αίσθηση κορεσμού κάνοντάς μας να σταματήσουμε να τρώμε πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως.

  • Διατηρήστε το δέρμα σας νέο
    Μολονότι η επαρκής ενυδάτωση δεν μπορεί να γυρίσει πίσω το ρεύμα του χρόνου, είναι επίσης πολύ υποβοηθητικό για την επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης, καθώς και την αποτροπή σημαδιών της πρόωρης γήρανσης. Η αφυδάτωση μπορεί να κάνει το δέρμα σας να δείχνει πιο ξηρό και ρυτιδιασμένο. Όταν λαμβάνετε επαρκή ποσότητα νερού, μπορείτε να περιορίσετε σημαντικά αυτού του είδους τα φαινόμενα.

  • Βοηθά τα νεφρά σας να λειτουργούν Σωστά
    Πολλές από τις άχρηστες ουσίες που χρειάζονται να αποβληθούν από το σώμα σας είναι διαλυτά στο νερό. Αυτό σημαίνει πως η επαρκής ενυδάτωση είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική αποβολή τους διαμέσου των νεφρών μας.

  • Βοηθά στην τακτικότητα του εντέρου.
    Μαζί με τις ίνες, το νερό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που βοηθά στην τακτικότητα του εντέρου σας – μια λειτουργία που είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γενικότερη υγεία του σώματος. Όταν αφυδατώνεται το σώμα σας θα προσπαθήσει να πάρει το νερό που χρειάζεται από οπουδήποτε μπορεί – και μια καλή πηγή νερού είναι τα περιττώματα που δεν έχουν αποβληθεί ακόμη από το σώμα. Η αποξήρανση των περιττωμάτων οδηγεί σε σοβαρό πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Η κατάλληλη ενυδάτωση μπορεί να το αποτρέψει αυτό.

Συνεπώς, όπως μπορείτε εύκολα να κατανοήσετε από τα όσα έχουν ήδη λεχτεί, υπάρχουν πολλά οφέλη για το σώμα μας από την κατανάλωση νερού. Πόσο νερό, όμως, χρειάζεται να πίνουμε καθημερινά;

Αυτό που γενικά συστήνεται είναι τουλάχιστον 8 μεγάλα ποτήρια νερό την ημέρα, ειδικά για τους άντρες. Φυσικά η αναλογία μπορεί να αυξομειωθεί βάσει παραγόντων όπως η ηλικία, το φύλο, το σωματικό βάρος, πιθανά προβλήματα υγείας, η διατροφή καθώς και το  περιβάλλον στο οποίο ζούμε, ή οι συνθήκες του επαγγέλματός μας.

Για παράδειγμα, κάποιος που είναι περίπου 80 κιλά και ασκείται συχνά θα πρέπει να πίνει περίπου 2, 5 λίτρα νερό τις ημέρες που δεν ασκείται και περίπου 4 λίτρα τις ημέρες που κάνει γυμναστική.

Μια τελευταία σημείωση είναι απαραίτητη: όταν ενεργοποιείται ο μηχανισμός του σώματός μας που μας λέει πως διψούμε, τότε έχουμε ήδη στερήσει το σώμα μας από το νερό που χρειάζεται για αρκετή ώρα. Συνεπώς, η καλύτερη πρακτική είναι να πίνετε τακτικά μικρές ποσότητες νερού καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Απολαύστε καθαρό, δροσερό νερό απαλλαγμένο από χλωρίνη (τριπλό φιλτράρισμα και καθαρισμός) με τη συσκευές νερού τις Strauss.