Ενώ στα φάρμακα και γενικότερα στα επεξεργασμένα προϊόντα υπάρχουν κείμενα που μας βοηθούν να κατανοήσουμε πού ωφελεί το κάθε προϊόν και πού όχι, καθώς και σε ποια πάθηση είναι πιθανό να βοηθήσει και σε ποια όχι, δεν ισχύει το ίδιο και στα προϊόντα της μητέρας – φύσης. 

Στην πραγματικότητα, ναι, υπάρχει. Τα φυσικά χρώματα των φρούτων και των λαχανικών μπορούν να μας πουν αρκετά πράγματα για τα οφέλη της κάθε τροφής. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αγοράσετε φρούτα και λαχανικά, χρησιμοποιήστε αυτό το άρθρο ως οδηγό ούτως ώστε ό,τι φτάσει στο τραπέζι σας, να ωφελήσει το μέγιστο εσάς και την οικογένειά σας.

  1. Κόκκινο: το κόκκινο χρησιμοποιείται πολύ στα εστιατόρια ως χρώμα που ανοίγει την όρεξη. Σε επίπεδο φυσικών ιδιοτήτων, το κόκκινο υποδηλώνει συχνά την ύπαρξη λυκοπένης, ενός φυσικού συστατικού που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη. Τα φρούτα και τα λαχανικά σε κόκκινες αποχρώσεις συνήθως περιέχουν φολικό οξύ και βιταμίνη C καθώς και φλαβονοειδή, τα οποία είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων όπως η τομάτα, τα αχλάδια τύπου γουάβα, το καρπούζι, το κόκκινο πιπέρι και το κόκκινο γκρέιπφρουτ θα εξασφαλίσει στο σώμα σας τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Τα κόκκινα βατόμουρα δεν περιέχουν λυκοπένη – το χρώμα τους οφείλεται στις ανθοκυανίνες. Οι ταννίνες γενικά χαρακτηρίζονται από αντιβακτηριδιακή δράση.

  2. Πράσινο: βοηθήστε την όρασή σας βάζοντας άφθονο πράσινο στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, καθώς περιέχει λουτεΐνη, η οποία και αποτρέπει την εμφάνιση καταρράκτη και κηλίδων στα μάτια. Άλλα πράσινα λαχανικά όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα μπρόκολα και το κατσαρό λάχανο βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλλει συγκεκριμένες τοξίνες που είναι γνωστές ως καρκινογόνες. Επίσης το πράσινο χρώμα συνήθως σημαίνει αυξημένη παρουσία της βιταμίνης Κ, του καλίου, των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, του φολικού οξέως και στοιχείων καροτίνης. Οι υπερτασικοί θα ωφεληθούν πολύ από αυτά τα στοιχεία, καθώς μειώνουν την πίεση του αίματος.

  3. Κίτρινο / Πορτοκαλί:  τα καρότα, η κολοκύθα, τα βερίκοκα, οι γλυκοπατάτες, τα πεπόνια, τα μάνγκο είναι φρούτα και λαχανικά γεμάτα με καροτίνη τύπου Β, που εκτός του ότι ενισχύει την όραση, βοηθά σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Το σπανάκι ενέχει αντίστοιχες ιδιότητας, αλλά λόγω της μεγάλης ποσότητας χλωροφύλλης που περιέχει το πράσινο κυριαρχεί. 

  4. Άσπρο: μολονότι ίσως έχετε συνδέσει το άσπρο με κάθε τι ανθυγιεινό, όπως η ζάχαρη και το λευκό ψωμί, καλό είναι στο θέμα των λαχανικών να αλλάξετε άποψη. Άσπρα λαχανικά όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο, η πρασουλίδα, τα ραπανάκια περιέχουν ειδικά αντικαρκινικά στοιχεία, ενισχύουν το καρδιοαγγειακό σύστημα και μειώνουν τον κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων.

  5. Μπλε / Μωβ: όσοι από εσάς θέλετε να παραμείνετε νέοι, στραφείτε προς τα σκούρα χρώματα. Οι ανθοκυανίνες που περιέχονται σε αυτά τα λαχανικά χαρακτηρίζονται από αντιοξειδωτική δράση και ενισχύουν το κυκλοφοριακό σύστημα, συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Τα σκουρόχρωμα μούρα, τα δαμάσκηνα, τα κόκκινα σταφύλια και το κόκκινο λάχανο είναι ό,τι πρέπει για το καθημερινό σας διαιτολόγιο σας αν θέλετε να δείχνετε νεότερος/η.

Είναι καλύτερο πάντως να συνδυάζετε «χρώματα», παρά να κυνηγάτε τροφές συγκεκριμένων μόνο αποχρώσεων, αν θέλετε να αποκομίσετε το μέγιστο δυνατό όφελος. Άλλωστε δεν είναι γνωστό πόσο «χρώμα»  πρέπει να καταναλώσετε για να αποκομίσετε γρήγορα και άμεσα οφέλη. Το να γνωρίζετε ωστόσο τις ευεργετικές ιδιότητες του κάθε χρώματος είναι βέβαιο πως θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη δημιουργικότητα στην κουζίνα σας.