Ο χυμός πορτοκαλιού θεωρείται ιδανικό συμπλήρωμα για το πρωινό μας γεύμα, χαρίζοντάς μας αναζωογόνηση και πλούσια γεύση. Πασίγνωστος για τα σημαντικά οφέλη που επιδαψιλεύει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, ο χυμός πορτοκαλιού προσφέρει στην πραγματικότητα πλήθος άλλα οφέλη που δεν είναι ευρύτερα γνωστά.

Στο άρθρο αυτό θα ανακαλύψετε 7 λόγους για τους οποίους ο χυμός πορτοκαλιού δεν θα πρέπει να λείπει από την καθημερινή σας διατροφή. Αλήθεια, πόσους από αυτούς τους γνωρίζατε ήδη;

  1. Βιταμίνη C
    Τον βάζουμε πρώτο γιατί είναι πασίγνωστος. Το πορτοκάλι είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C, που αποτελεί και ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Συνήθως, οι περισσότεροι καταναλώνουμε περισσότερη βιταμίνη C κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θωρακίζοντας έτσι το αναπνευστικό μας από κρυολογήματα και από τον ιό της γρίπης.
    Θυμίζουμε πως ο μόνος τρόπος να λάβει το σώμα μας βιταμίνη C είναι μέσω βρώσης ή πόσης, καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να την παράγει από μόνος του. Δύο μόνο ποτήρια φρέσκου χυμού πορτοκαλιού είναι αρκετά για να αυξήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης C στο σώμα μας κατά 40%!

  2. Εξαλείφει τις Ελεύθερες Ρίζες
    Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή άτομα με ελλιπή αριθμό ηλεκτρονίων στην εξωτερική τους στιβάδα που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Οι ελεύθερες ρίζες επηρεάζουν βλαπτικά και το DNA. Πρακτικά μιλώντας, είναι πραγματικό δηλητήριο για το σώμα μας!
    Το πορτοκάλι περιέχει περισσότερες από 170 διαφορετικές φυτοχημικές ουσίες με εξαιρετικά ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Παράλληλα, η βιταμίνη C συμβάλλει στην αποτροπή όχι μόνο της δράσης των ελεύθερων ριζών, αλλά και της δημιουργίας τους ευθύς εξαρχής, βοηθώντας παράλληλα στην κατάλληλη απορρόφηση άλλων θρεπτικών στοιχείων, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος.

  3. Φυτικές Ίνες
    Ναι, τα πορτοκάλια είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών: ένα πορτοκάλι περιέχει 18% της συστηνόμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών, οι οποίες είναι ουσιώδεις για τη διατήρηση της χοληστερόλης σε κατάλληλα επίπεδα καθώς και για την καλή λειτουργία του εντέρου.

  4. Προλαμβάνει τον Σχηματισμό Πέτρας στα Νεφρά
    Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσετε τα νεφρά σας από τον επίπονο σχηματισμό πέτρας, είναι να ενυδατώνετε καλά το σώμα σας, τόσο με νερό, όσο και με φυσικούς χυμούς. Ο χυμός του πορτοκαλιού περιέχει, επίσης, κιτρικό οξύ και άλλες ουσίες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση του σχηματισμού πέτρας στα νεφρά.

  5. Βελτιώνει την Κυκλοφορία του Αίματος
    Η καλή λειτουργία του κυκλοφορικού μας συστήματος είναι ζωτική για την υγεία του οργανισμού. Το πορτοκάλι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, που είναι απαραίτητο για τη δημιουργία γενετικού υλικού και την ανάπτυξη νέων κυττάρων. Επίσης, πυροδοτεί την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος – ιδανική λύση για όσους ταλαιπωρείστε από παγωμένα ακροδάχτυλα σε χέρια και πόδια!

  6. Αντιφλεγμονώδης Δράση
    Κάθε φορά που το σώμα μας εντοπίζει κάτι ξένο στον οργανισμό, χρησιμοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται φλεγμονή για να προστατευτεί από αυτό. Δυστυχώς, όμως, αυτή η διαδικασία επηρεάζει αρνητικά άλλα όργανα του σώματος. Οι χρόνιες φλεγμονές συχνά αποτελούν αιτία σοβαρών παθήσεων – ακόμη και καρκίνου. Γενικά, τα εσπεριδοειδή έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά την άμυνα του οργανισμού μας από αυτήν την άποψη.

  7. Εξισορροπεί την Αρτηριακή Πίεση
    Αν έχετε θέμα με την αρτηριακή σας πίεση και πρέπει να την παρακολουθείτε, το κάλιο που περιέχει ο χυμός πορτοκαλιού είναι ό,τι πρέπει για την περίπτωσή σας. Το κάλιο συμβάλει στην ενεργοποίηση μικρών αιμοφόρων αγγείων και, συνεπώς, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ναι, το πορτοκάλι είναι, από πολλές μάλιστα απόψεις, μια υπερ-τροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ενσωμάτωση του χυμού του, λοιπόν, στο καθημερινό μας διαιτολόγιο δεν θα πρέπει να θεωρείται προαιρετική, αλλά απολύτως απαραίτητη.