Το αβοκάντο είναι πραγματικά ένα μοναδικό φρούτο. Τα περισσότερα φρούτα αποτελούνται από υδατάνθρακες, ενώ το αβοκάντο είναι πλούσιο σε υγιή λιπαρά. Πολλαπλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι ωφελεί τον οργανισμό με διάφορους τρόπους. Ακολουθούν μόλις 12 από αυτούς, οι οποίοι αναδείχτηκαν σε μία πρόσφατα έρευνα.

  1. Το αβοκάντο είναι εξαιρετικά θρεπτικό
    Το αβοκάντο είναι καρπός του δέντρου Persea americana. Πολλοί το εγκωμιάζουν για την υψηλή θρεπτική του αξία και για την πλούσια υφή και γεύση που προσδίδει σε πολλά πιάτα. Αποτελεί μάλιστα το κύριο συστατικό του περίφημου γουακαμόλε.
    Σήμερα, το αβοκάντο έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές, ιδιαίτερα μεταξύ των υποστηρικτών της υγιεινούς διατροφής. Ορισμένοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να το αποκαλούν «υπερτροφή».
    Υπάρχουν πολλά υποείδη αβοκάντο, με ποικίλα μεγέθη και σχήματα. Το πλέον δημοφιλές είναι το επονομαζόμενο αβοκάντο Hass. Εδώδιμη είναι μόνο η κιτρινοπράσινη σάρκα του. Είναι εξαιρετικά θρεπτική, και περιέχει 20 διαφορετικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως:

    • Βιταμίνη K
    • Φολικό οξύ
    • Βιταμίνη C
    • Κάλιο
    • Βιταμίνη B5
    • Βιταμίνη B6
    • Βιταμίνη E

    Μικρότερες ποσότητες μαγνησίου, μαγγανίου, χαλκού, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, βιταμινών A, B1 (θιαμίνη), B2 (ριβοφλαβίνη) και B3 (νιακίνη).
    Είναι πλούσιο σε υγιή λιπαρά καθώς και πρωτεΐνες. Παράλληλα, δεν περιέχει χοληστερόλη και είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά.
    Συμπέρασμα: το αβοκάντο είναι φρούτο πλούσιο σε υγιή λιπαρά και εξαιρετικά θρεπτικό.

  2. Περιέχει περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες
    Το κάλιο είναι ένα θρεπτικό συστατικό το οποίο δυστυχώς ελάχιστοι άνθρωποι λαβαίνουν σε επαρκείς ποσότητες, παρά το ότι συμβάλλει σημαντικά στην καλή λειτουργία των κυττάρων.
    Τα αβοκάντο είναι πολύ πλούσια σε κάλιο. Στα 100 γραμμάρια, το 14% είναι κάλιο, σε αντίθεση με το 10% της μπανάνας, που θεωρείται η πλέον χαρακτηριστική πηγή καλίου. Η υψηλή πρόσληψη καλίου συνδέεται με χαμηλά ποσοστά πίεσης στο αίμα, κάτι που απομακρύνει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων, εγκεφαλικών και νεφρικών δυσλειτουργιών.
    Συμπέρασμα: το κάλιο είναι ένα πολύ σημαντικό μεταλλικό στοιχείο και τα αβοκάντο είναι εξαιρετικά πλούσια σε αυτό.

  3. Το αβοκάντο είναι γεμάτο με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ωφέλιμα για την καρδιά
    Το αβοκάντο, όπως είπαμε, είναι τροφή πλούσια σε λιπαρά. Το 77% των θερμίδων της προέρχονται από λιπαρά, καθιστώντας την μια από πιο λιπαρές φυτικές τροφές. Το πιο σημαντικό όμως είναι το είδος των λιπαρών που περιέχουν: ελαϊκό οξύ.
    Το ελαϊκό οξύ είναι ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ και αποτελεί το βασικό συστατικό του ελαιόλαδου, ενώ έχει τεκμηριωθεί επαρκώς πως έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
    Τα λιπαρά στο αβοκάντο είναι ανθεκτικά στην οξείδωση, γεγονός που το καθιστά μια υγιή και ασφαλή επιλογή για χρήση στο μαγείρεμα.
    Συμπέρασμα: το αβοκάντο και το έλαιό του είναι πλούσια σε ελαϊκό οξύ, ένα εξαιρετικά ωφέλιμο στοιχείο για τη λειτουργία της καρδιάς.

  4. Το αβοκάντο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
    Το αβοκάντο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μια δύσπεπτη φυτική ύλη που συμβάλλει στην απώλεια βάρους, μειώνει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα και συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών.
    Συχνά γίνεται διάκριση μεταξύ διαλυτών και μη διαλυτών φυτικών ινών. Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι γνωστές για την επωφελή τους επίδραση στα φιλικά στο σώμα βακτήρια του εντέρου. Σε 100 γραμμάτια αβοκάντο, τα 7 είναι φυτικές ίνες, από τις οποίες ένα ποσοστό 25% είναι διαλυτές.
    Συμπέρασμα: τα αβοκάντο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βοηθώντας στην απώλεια βάρους και στον υγιή μεταβολισμό.

  5. Η κατανάλωση αβοκάντο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων
    Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια έχουν συσχετιστεί με τα καρδιακά επεισόδια.
    Έρευνες έχουν καταδείξει πως η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να επηρεάσει θετικά ορισμένους από τους παράγοντες που οδηγούν σε καρδιαγγειακό επεισόδιο. Σε μία συγκεκριμένη μελέτη, κατά την οποία μία ομάδα συμμετεχόντων περιλάμβανε αβοκάντο στο καθημερινό της διαιτολόγιο, ενώ η άλλη όχι. Τα αποτελέσματά της κατέδειξαν ότι το αβοκάντο:
    • μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης
    • μπορεί να μειώσει επίσης και τα τριγλυκερίδια ως και 20%
    • να μειώσει τη χοληστερόλη τύπου LDL (την επονομαζόμενη «κακή»)ως και 22%
    • να αυξήσει την «καλή», HDL χοληστερόλη ως και 11%.
    Μια άλλη έρευνα κατέδειξε πως το να περιλαμβάνεται αβοκάντο στην καθημερινή διατροφή σε μία δίαιτα χαμηλών λιπαρών βοηθά σημαντικά σε πιθανό πρόβλημα χοληστερίνης.
    Συμπέρασμα: πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, επηρεάζοντας παράγοντες όπως η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

  6. Όσοι τρώνε αβοκάντο απολαμβάνουν καλύτερη υγεία
    Μια μελέτη επικεντρώθηκε στις διατροφικές συνήθειες ατόμων που τρώνε αβοκάντο. Αναλύοντας δεδομένα 17.567 συμμετεχόντων, παρατήρησαν ότι όσοι τρώνε αβοκάντο συστηματικά απολαμβάνουν γενικά καλύτερη υγεία.
    Η διατροφή τους χαρακτηριζόταν από μεγαλύτερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και από μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών συνδρόμων, και, συνακόλουθα, καρδιακών επεισοδίων και διαβήτη. Παράλληλα, παρατηρήθηκε μια σαφής τάση απώλειας βάρους ανάμεσά τους και αυξημένη «καλή» χοληστερόλη.
    Συμπέρασμα: μια διατροφική έρευνα κατέδειξε πως η διατροφή που περιλαμβάνει αβοκάντο χαρακτηρίζεται από πολύ μεγαλύτερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και από μειωμένο κίνδυνο μεταβολικών συνδρόμων.

  7. Τα λιπαρά του αβοκάντο βοηθούν στην απορρόφηση φυτικών θρεπτικών συστατικών
    Όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά, η ποσότητά τους δεν είναι το μόνο σημαντικό στοιχείο. Σημαντικός παράγοντας είναι και η δυνατότητα απορρόφησής τους. Κάποια θρεπτικά στοιχεία είναι διαλυτά στα λιπαρά, δηλαδή πρέπει να συνδυαστούν με λιπαρά για να μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό.
    Σε αυτά περιλαμβάνονται οι βιταμίνες A, D, E και K καθώς και ορισμένα αντιοξειδωτικά, όπως τα καροτενοϊδή. Συνεπώς, το αβοκάντο δεν είναι μόνο εξαιρετικά θρεπτικά, αλλά ενισχύει δραστικά το ποσοστό απορρόφησης άλλων φυτικών θρεπτικών στοιχείων, τα οποία καταναλώνετε και τα οποία είναι κρίμα να περάσουν από τον οργανισμό σας ανεκμετάλλευτα. Γενικά είναι καλό να περιλαμβάνετε μια πηγή λιπαρών όταν τρώτε λαχανικά. Έτσι διασφαλίζετε ότι πράγματι θα σας ωφελήσουν.
    Συμπέρασμα: μελέτες έχουν αποδείξει πως η κατανάλωση αβοκάντο βοηθά στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών άλλων φυτικών τροφών.

  8. Τα αβοκάντο είναι γεμάτα με ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα μάτια
    Τα αβοκάντο δεν αυξάνουν μόνο την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών άλλων φυτικών τροφών, αλλά παρέχουν και τα ίδια ισχυρά αντιοξειδωτικά στον οργανισμό που τα καταναλώνει. Θρεπτικά, αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, ωφελούν και προστατεύουν ιδιαίτερα τα όργανα της όρασης.
    Διάφορες έρευνες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση αβοκάντο με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και άλλων οφθαλμικών παθήσεων, κοινών στα ηλικιωμένα άτομα.
    Συμπέρασμα: τα αβοκάντο περιέχουν και τα ίδια άφθονα αντιοξειδωτικά, ορισμένα από τα οποία προστατεύουν τα μάτια από διάφορες κοινές παθήσεις, όπως ο καταρράκτης.

  9. Το αβοκάντο ίσως αποτρέπει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων
    Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το αβοκάντο όντως αποτρέπει την εμφάνιση καρκίνου. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες ενδείξεις. Μια μελέτη έδειξε πως μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας στα λεμφοκύτταρα. Επίσης, το εκχύλισμα του αβοκάντο έχει κάποια ανασταλτική δράση στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.
    Συμπέρασμα: κάποιες μελέτες ίσως υποδηλώνουν πως το αβοκάντο έχει κάποιες αντικαρκινικές ιδιότητες και συμβάλλει στη μείωση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας.

  10. Το εκχύλισμα του αβοκάντο ίσως συμβάλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας
    Η αρθρίτιδα είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα στις δυτικές κοινωνίες. Υπάρχουν πολλοί τύποι αρθρίτιδας, ορισμένοι από τους οποίους είναι χρόνιοι και περιλαμβάνουν επίπονα και οδυνηρά συμπτώματα. Πολλές έρευνες έχουν καταδείξει πως τα εκχυλίσματα του αβοκάντο μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας
    Συμπέρασμα: αν πάσχετε από αρθρίτιδα, ίσως μπορείτε να μειώσετε την οδύνη των συμπτωμάτων χρησιμοποιώντας το εκχύλισμα του αβοκάντο.

  11. Η κατανάλωση αβοκάντο συμβάλλει κάπως στο αδυνάτισμα
    Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα αβοκάντο γενικά βοηθούν στο αδυνάτισμα. Σε μια τουλάχιστον μελέτη, εξετάστηκαν δύο ομάδες ατόμων: η μία κατανάλωνε συστηματικά αβοκάντο. Σε ερωτήσεις που αφορούσαν την όρεξη, τα άτομα αυτής της ομάδας δήλωσαν πως ένιωθαν σημαντικά λιγότερη πείνα μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου γεύματος με αβοκάντο για τις επόμενες 5 ώρες.
    Αν αυτό όντως ισχύει, η μακροχρόνια κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε αισθητά την όρεξή σας και, συνεπώς, να χάσετε βάρος. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και η πολύ χαμηλή ποσότητα υδατανθράκων επίσης συμβάλλει στο αδυνάτισμα.

  12. Το αβοκάντο είναι πεντανόστιμο και εισάγεται εύκολα στην καθημερινή σας διατροφή
    Τα αβοκάντο δεν είναι μόνο υγιεινά, αλλά και εξαιρετικά νόστιμα. Επίσης συνδυάζονται υπέροχα με κάθε είδους τροφή. Μπορείτε να τα βάλετε σε σαλάτες και σε συνταγές κάθε λογής, ή μπορείτε απλά να τα απολαύσετε με ένα κουτάλι ως απογευματινό επιδόρπιο. Η κρεμώδης, πλούσια υφή τους δένει αρμονικά με άφθονα άλλα υλικά.
    Μια πολύ γνωστή περίπτωση είναι το περίφημο γουακαμόλε, που αποτελεί και την πλέον γνωστή συνταγή με αβοκάντο.

Το αβοκάντο, σε αυτήν περίπτωση, συνδυάζεται αρμονικά με αλάτι, σκόρδο, λάιμ και ορισμένα άλλα συστατικά, ανάλογα με την εκάστοτε παραλλαγή.

Τα θρεπτικά στοιχεία της σάρκας του αβοκάντο μπορούν να οξειδωθούν γρήγορα μετά την απομάκρυνσή τους από τον καρπό. Μπορείτε να καθυστερήσετε αυτήν την διεργασία προσθέτοντας χυμό λεμονιού.

Όπως και να το δεις, τα αβοκάντο είναι πραγματικά μια υπέροχή τροφή, άσε που μπορεί να γίνει και ένα super υγιείνο και θρεπτικό ρόφιμα χρεισιμοποιόντας την συσκευή της Κuvings Wholeslow Juicer. 

Τι άλλο να ζητήσεις από έναν καρπό;