Μάθετε 5 απλές μεθόδους έτσι ώστε το αγαπημένο σας smoothie να παραμένει υγιεινό, δίχως να θυσιάζεται ούτε η γεύση ούτε το χρώμα του!

Είστε λάτρεις των smoothies; Εδώ που τα λέμε, δεν έχετε κι άδικο. Η υπέροχη γεύση, η κρεμώδης υφή και ο μοναδικός τους πλούτος σε θρεπτικά συστατικά κάνουν τα smoothies φανταστική διατροφική αλλά και γευστική επιλογή για κάθε ώρα της ημέρας!

Παρότι έγιναν ευρέως γνωστά μόλις πριν από μερικά χρόνια, τα smoothies έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, κι επειδή είναι τόσο χορταστικά, πολλοί τα χρησιμοποιούν συχνά για σνακ ή και ως υποκατάστατο ή συμπλήρωμα γεύματος, ενώ οι διατροφολόγοι τα συστήνουν ανεπιφύλακτα τόσο για αδυνάτισμα όσο και για την καταπολέμηση διάφορων εντερικών παθήσεων – αρκεί φυσικά να παρασκευάζονται με υλικά καλής ποιότητας και δίχως περιττές θερμίδες!

Αυτό το τελευταίο δεν είναι πάντοτε εύκολο! Με τόσες συνταγές σε βιβλία μαγειρικής και το ίντερνετ, και με την ευελιξία που μας χαρίζουν τα σύγχρονα μπλέντερ, συχνά ξεφεύγουμε και φορτώνουμε το smoothie μας με ένα σωρό ζάχαρη, περιττές θερμίδες και λιπαρά.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθουμε 5 απλές μεθόδους για να αποφεύγουμε αυτές τις παγίδες και να διασφαλίσουμε πως το αγαπημένο μας κρεμώδες ρόφημα παραμένει υγιεινό, δίχως να θυσιάζεται ούτε η γεύση ούτε το χρώμα του!

  1. Αποφύγετε τις Πρόσθετες Γλυκαντικές Ουσίες!

    Δεν υπάρχει λόγος να φορτώσετε το smoothie σας με ζάχαρη ή άλλες χημικές γλυκαντικές ουσίες! Αν το smoothie σας βασίζεται αρκετά σε λαχανικά και δεν είναι όσο γλυκό θα θέλατε, προσθέστε κομμάτια από ένα γλυκό, γινωμένο φρούτο, όπως μπανάνα ή πεπόνι, μάνγκο ή ανανά. Εξάλλου, τα φρούτα έχουν τη δική τους υπέροχη και 100% γλυκαντική ουσία, τη φρουκτόζη – που είναι ο γλυκύτερος μονοσακχαρίτης που υπάρχει ελεύθερος στη φύση.

    Αν πάλι θέλετε οπωσδήποτε να προσθέσετε κάποια γλυκαντική ουσία, προτιμήστε κάποιο είδος αγνού, ανόθευτου ανθόμελου.

  2. Μην Ξεχάσετε τα Λαχανικά σας!

    Παρότι τα φρούτα είναι το πλέον συνηθισμένο συστατικό για smoothie, τα λαχανικά είναι αυτά που εκτοξεύουν τη θρεπτική του αξία, με τις άφθονες βιταμίνες και τα μεταλλικά τους στοιχεία! Μην αμελήσετε, λοιπόν, να
    προσθέσετε ένα ή και περισσότερα λαχανικά στο smoothie σας, ιδίως αυτά που έχουν άφθονη και υγρή σάρκα, καθώς και ζωηρό χρώμα, όπως τα παντζάρια και το καρότο.

  3. Αυξήστε την Περιεκτικότητά του σε Πρωτεΐνες

    Κάθε smoothie θα πρέπει να έχει τουλάχιστον μία πηγή πρωτεΐνης στα συστατικά του. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως το smoothie δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μικρό γεύμα σε ποτήρι. Μια πηγή πρωτεΐνης θα το κάνει πολύ πιο χορταστικό και θα μας χαρίσει περισσότερη ενέργεια.

    Ποια θα μπορούσε να είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών για το smoothie σας; Οποιοδήποτε υδαρές συστατικό, όπως γιαούρτι, γάλα, τυρί κρέμα, καθώς και διάφοροι ξηροί καρποί, όπως φουντούκια, κάσιους ή αμύγδαλα.

  4. Μη Χρησιμοποιείτε Συσκευασμένο Χυμό Φρούτων ως Συμπλήρωμα

    Αυτή η πρακτική, πολύ συνηθισμένη σε καφετέριες και εστιατόρια, δεν βοηθά το smoothie μας ούτε από θρεπτική, ούτε από γευστική άποψη. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνούμε πως οι περισσότεροι συσκευασμένοι χυμοί δεν είναι τίποτε άλλο από νερό με διαλυμένο συμπυκνωμένο χυμό και μπόλικη ζάχαρη ή κάποια άλλη γλυκαντική ουσία. Αν θέλετε να κάνετε το smoothie σας λίγο ποιο υδαρές, προσθέστε νερό ή πάγο, ή κάποιο φρεσκοστυμμένο χυμένο φρούτου.

  5. Μην Ξεχνάτε τις Θερμίδες!

    Αυτό το τελευταίο αφορά κυρίως όσους κάνουν δίαιτα ή ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη διατροφή. Αν δεν το έχετε κάνει ποτέ, μη νομίζετε πως είναι και καμιά δύσκολη διαδικασία: υπάρχουν σχετικά sites στο ίντερνετ όπου πολύ γρήγορα και εύκολα σας λένε πόσες θερμίδες ανά συγκεκριμένα γραμμάτια έχει το κάθε συστατικό του smoothie σας. Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να μην ξεπερνά τις 200 θερμίδες – ειδικά όταν πρόκειται για σνακ μεταξύ των γευμάτων.