Ο ύπνος έχει μεγάλη σημασία για την υγεία και την ευεξία μας. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόση ώρα πρέπει να διαρκεί ο ύπνος σας ή τι συμβαίνει όταν κοιμάστε λιγότερο; Η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει τη σωματική και ψυχική απόδοση ενός ατόμου και γι’ αυτό πρέπει να βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου του. 

Τι μπορείτε να κάνετε στην πράξη για να βελτιώσετε τον ύπνο σας; Πότε είναι η καλύτερη ώρα να πάτε για ύπνο; Εδώ θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Πόσο Πρέπει να Κοιμόμαστε Κάθε Μέρα; 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ, οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται μεταξύ επτά και εννέα ωρών κάθε βράδυ. Και μολονότι ο στόχος των εννέα ωρών μπορεί να φαντάζει αρκετά υψηλός, οι επτά ώρες αποτελούν εφικτό στόχο. Οι επιπτώσεις μάλιστα της στέρησης ύπνου μπορεί να είναι πολύ πιο ενοχλητικές και σοβαρές από ό,τι φαντάζεστε. Ίσως, την επόμενη μέρα, να αισθάνεστε από κουρασμένοι και νευρικοί έως ιδιαίτερα αγχωμένοι και εξασθενημένοι διανοητικά. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση ή ακόμα και υπερκατανάλωση φαγητού!

Inner 1

Πότε Πρέπει να Πέφτουμε για Ύπνο; 

Ο πιο λογικός τρόπος να καθορίσετε την καλύτερη στιγμή να πλαγιάσετε είναι να σκεφτείτε τι ώρα πρέπει να ξυπνήσετε για να πάτε στη δουλειά, να σηκώσετε τα παιδιά κ.λπ. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge, οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται πέντε με είκοσι λεπτά για να κοιμηθούν από τη στιγμή που θα πάνε για ύπνο. Συνεπώς, αν εργάζεστε στις 9 το πρωί και χρειάζεστε περίπου δύο ώρες για την προετοιμασία και τη μετακίνησή σας, θα πρέπει να κοιμηθείτε μεταξύ 9:40 μ.μ. και 12:00 π.μ.

Επιπλέον, το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου δίνει την εξής συμβουλή: αν ξυπνάτε συνήθως πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι, δοκιμάστε να ξαπλώσετε λίγο αργότερα. Αν πάλι ο ύπνος αργεί να σας πάρει και μένετε αρκετή ώρα ξύπνιοι αφού έχετε ξαπλώσει, προσπαθήστε να το κάνετε αυτό νωρίτερα. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να εφαρμόζετε την ίδια ρουτίνα ύπνου ακόμα και τα σαββατοκύριακα. Ο Matthew Walker, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, αναφέρει ότι η ιδέα αναπλήρωσης ύπνου το σαββατοκύριακο είναι μύθος. «Ο ύπνος δεν είναι σαν την τράπεζα. Δεν μπορείτε να συσσωρεύσετε χρέος και στη συνέχεια να προσπαθείτε να το εξοφλήσετε», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Ο εγκέφαλος δεν έχει την ικανότητα να αναπληρώσει εκείνο τον χαμένο ύπνο», συμπληρώνει. Αντ’ αυτού, συμβουλεύει να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί—ναι, ακόμη και τις Κυριακές! Με αυτό τον τρόπο, διατηρείτε το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας συνεπές και έχετε περισσότερες πιθανότητες να απολαμβάνετε ποιοτικό ύπνο κάθε μέρα.

Inner 2

Τι να Τρώμε Προτού Ξαπλώσουμε

Επίσης, καλό είναι να γνωρίζετε τι πρέπει να τρώτε και να πίνετε πριν από τον ύπνο. Η διατροφολόγος Samantha Cassetty εξηγεί ότι το πλήρες γεύμα πριν από τον ύπνο θα προκαλέσει σίγουρα ενοχλήσεις. Μάλιστα η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από παλινδρόμηση όξινων γαστρικών υγρών από το στομάχι με ή χωρίς πόνο. Αν κάποιο άτομο παρουσιάζει ΓΟΠ, καλύτερα να αποφεύγει το τσιμπολόγημα πριν από τον ύπνο, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα ήδη υπάρχοντα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση, όταν ξαπλώνετε με γεμάτο στομάχι είναι πολύ πιο εύκολο να εμφανιστεί παλινδρόμηση, γι’ αυτό και συνιστάται να μην τρώτε τίποτα για τουλάχιστον 3 ώρες προτού ξαπλώσετε. Επιπλέον, σημαντικό είναι να αποφεύγονται τρόφιμα ή ποτά που περιέχουν καφεΐνη, αλκοόλ, τσάι, σοκολάτα ή καυτερά μπαχαρικά, καθώς όλα αυτά μπορούν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τα συμπτώματα.

Συνοψίζοντας τα βασικά στοιχεία που εξετάσαμε, πρέπει πρώτον ο ύπνος μας να διαρκεί τουλάχιστον επτά ώρες. Δεύτερον, η καλύτερη ώρα για τον ύπνο εξαρτάται από την ώρα που πρόκειται να σηκωθούμε την επόμενη μέρα. Τρίτον, να κρατάμε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου ακόμη και τα σαββατοκύριακα. Και, τέλος, να μην τρώμε κανονικό γεύμα πριν από τον ύπνο,  και ακόμη καλύτερα, να μην τρώμε για τουλάχιστον τρεις ώρες προτού ξαπλώσουμε.

Να προσπαθείτε να τηρείτε αυτές τις συνήθειες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να έχετε μια καλή ποιότητα ζωής. Μάλιστα, αν διατηρείτε καλή ισορροπία μεταξύ της ποσότητας του ύπνου σας και της ποιότητάς του, να είστε σίγουροι ότι η ζωή σας θα γίνει καλύτερη.'Επιπλέον, η επαρκής κατανάλωση νερού αποτελεί ουσιώδη παράγοντα για τη διατήρηση μιας υγιούς ζωής. Και μια καλύτερη ζωή θα οδηγήσει σε καλύτερες σχέσεις με τους φίλους και τους συνεργάτες σας και θα σας κάνει να αισθάνεστε μεγαλύτερη ευτυχία και ικανοποίηση. 

Inner 3